23 / 04 / 2024

TOKİ'den nasıl ev alınır 20 soruda tüm detaylarıyla!

TOKİ'den nasıl ev alınır 20 soruda tüm detaylarıyla!

Türkiye'nin dört bir yanında yeni konutlar inşa eden Toplu Konut İdaresi Başkanlığı dar ve orta gelirli aileleri ev sahibi yapıyor. Peki TOKİ'den nasıl ev alınır? TOKİ'den ev alabilmek için hangi şartlar gerekli? İşte merak edilen tüm detaylar...



Türkiye'nin dört bir yanında yeni konutlar inşa eden Toplu Konut İdaresi Başkanlığı binlerce konutu satışa çıkardı. Peki TOKİ'den nasıl ev sahibi olunur? TOKİ'den ev alabilmek için hangi şartlar gerekli? İşte merak edilen soruların yanıtları...

1-Hangi ilde konut satışı olduğu nasıl öğrenilir?
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın web sayfasında yer alan “Talep ve Satış” bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

2-İstenilen her kentte konut alımı için başvuru yapılabilir mi?
Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranır. Açık satışlarda ise, genel olarak ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bu şartlar bazen uygulanabilir. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer alıyor.

3-Aynı evde ikamet eden herkes konut satışları için başvuru yapabilir mi?
Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, hane halkı adına yalnızca bir başvuru yapılabiliyor. Açık satışlarda ise, genellikle bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabiliyor. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer alıyor.

4-Tüm dul ve yetim vatandaşlar için konut satışlarında ayrıcalık tanınıyor mu?
TOKİ'nin konut satışlarında sadece şehitlerimizin dul ve yetimleri için ayrıcalık tanınıyor. Bunun dışında, diğer dul ve yetim vatandaşlar için herhangi bir ayrıcalık tanınmıyor.

5-Projelerde satış öncesi ön kayıt imkanı var mı?
Satış öncesi ön kayıt yapılmıyor.

6-Engelli vatandaşlar için konut satışlarında ayrıcalık tanınıyor mu?
18 yaşını tamamlamış olup yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan engelli vatandaşlara satışa çıkarılan konut sayısının yüzde 5’i kadar kontenjan ayrılmakta ve hak sahipleri kura ile belirleniyor. Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahip.

7-Üzerinde taşınmaz kaydı olanlar TOKİ'den ev alabilirler mi?
Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, başvuru sahibinin kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması gerekiyor. (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç). Açık satışlarda da genellikle bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabiliyor. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer alıyor.

8-Satışa sunulan konutlara başvurular nereye ve ne zaman yapılabilir?
Tüm satışlarımızda başvurular ilgili bankaya, satış duyurularında ilan edilen süreler içerisinde yapılabilmektedir.

9-Satın çıkarılan konutlar üçüncü şahıslara devredilebilir mi?
Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayan vatandaşlar konutlarını borçlarını bitirip malik olunana kadar devredemez. Borcu sürerken konutunu devreden hak sahiplerinin sözleşmeleri feshedilir. Açık satışlarda da genellikle bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabiliyor. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer alıyor.

10-Alt gelir projelerinden satın alınan konutlar kiraya verilebilir mi?
Alt gelir grubu projelerinde sözleşme imzalanan konutlarda borç bitene kadar, alıcının ya da ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin ya da çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi durumunda sözleşmeleri feshedilmektedir.

11-Standart konut projelerinden satın alınan konutlar kiraya verilebilir mi?
Standart tip konut sahipleri konutlarını kiraya verebilir. İstisnai durumları olan 3 oda 1 salon evlerde ise kiraya verilebilmesi hususu İdaremiz inisiyatifindedir.

12-Arsa karşılığı gelir paylaşımlı projelerden konut satın almak isteyen vatandaşlar parayı yatıracakları teminat hesaplarını nereden öğrenebilir?
Teminat hesapları, TOKİ'nin resmi web sitesinde yer alan “Satışta Olan Projeler” bölümünde ilan edilen arsa karşılığı gelir paylaşımlı projelerin içeriğindeki satış duyurularında yer alıyor.

13-Talep örgütlenmesi nedir?
TOKİ, nüfusu 40 binin altında olan yerleşim birimlerine yönelik projelerde talebin düşük olabileceğini göz önüne alarak, yapılacak toplu konut yatırımlarının atıl duruma düşmemesi için talep örgütlenmesi koşulu arıyor. Bu yöntemde, konut ihtiyacı belediye tarafından yapılan anket yöntemiyle belirleniyor. Böylece TOKİ, hem özel sektörün faaliyet göstermediği bu bölgelerde vatandaşların ev ihtiyacını karşılamayı hem de “ihtiyaç kadar” konut üretmek yoluyla yatırımlarından azami verim almayı hedefliyor.

14-Talep örgütlenmesini kim organize ediyor?
Talep örgütlenmesi belediyeler tarafından organize ediliyor. TOKİ, nüfus yoğunluğunun düşük olduğu bu alanlarda, konut uygulaması yapılacak arsa ve müşteri temini belediyenin sorumluluğunda olmak kaydıyla toplu konut projeleri yapıyor.

16-Talep örgütlenmesi sistemi nasıl işliyor?
Belediye, öncelikle bölgedeki konut talebini belirlemek için,  TOKİ  tarafından hazırlanarak belediyeye gönderilen anket formu ile bir anket yapıyor. TOKİ’den konut almak isteyenler; bu anket formunda tercih ettikleri konut tipine, metrekare büyüklüklerine, oda sayılarına, fiyatlarına ve ödeme koşullarına göre tercihlerini belirtiyor. TOKİ, yapılan bu anketler doğrultusunda ortaya çıkan konut ihtiyacına göre plan yapmakta; konut tipini, tahmini fiyat ve satış koşullarını hazırlayarak ilgili belediyeye göndererek belediyeye belli bir zaman verir. Aynı zamanda o yerleşim bölgesindeki Ziraat Bankası Şubesi’nde TOKİ adına bir hesap açtırılır.  Belediye, TOKİ’nin belirlediği kriterler çerçevesinde duyuru yaparak, konut edinmek isteyenler başvurularını belediyeye yapar ve başvuru formunu doldurarak taahhütname imzalar. Başvuru için; 2 doa 1 salon 75 metrekare kadar olan konutlar için 4 bin TL, 3+1 ve daha yüksek metrekare konutlar için 6 bin  TL başvuru bedelini Ziraat Bankasının ilgili şubesine yatırır.  Konut talebi toplama süreci tamamlandığında TOKİ; başvuru sahipleri listesiyle başvuru bedellerinin ödendiğine ilişkin dekontları hem banka hem de belediyeden çift kontrol sistemiyle denetler. Başvuru yapanların sayısının TOKİ tarafından uygun görülen sayıya ulaşması durumunda proje ihaleye çıkarılır. İhale sonucunda TOKİ kesin satış fiyatlarını belirler ve belediyeye bildirir. Konut satış fiyatları üzerinden konut hak sahipleri ile gayrimenkul satış sözleşmesi imzalanır.

17-Talep örgütlenmesine başvuru yapanlar konut almaktan vazgeçmesi halinde başvuru bedelleri geri ödeniyor mu?
Evet. Başvuru bedeli geri ödenir.

18-Talep örgütlenmesine gelen başvuru sayısının düşük kalması ve projenin yürürlüğe girmemesi halinde başvuru ücretleri ne oluyor?
Yeterli talep olmaması ya da mücbir sebepler nedeniyle projenin gerçekleştirilememesi durumunda başvuru bedeli TOKİ tarafından belirlenecek geri ödeme takvimi çerçevesinde en kısa zamanda geri ödenmektedir.

19-Talep örgütlenmesinde başvuru sayısının, projede öngörülen konut sayısından yüksek olması durumunda ne oluyor?
Böyle bir durumda konut almaya hak kazananların belirlenmesi için kura çekimi yapılır. Kura çekimi, belediyeler tarafından organize edilir.

20-TOKİ’nin emekliler için satışa çıkaracağı konutlara sadece Bireysel Emeklilik ile emekli olan vatandaşlar başvuru yapabilir mi?
Hayır. TOKİ tarafından emekliler için satışa çıkarılacak konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olma şartı aranır.

 

TOKİ kurasız konut satışı 10 soruda tüm detaylarıyla!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön