19 / 04 / 2024

5 soruda apartmanda karar nasıl alınır?

5 soruda apartmanda karar nasıl alınır?

Apartmanın ortak alanları ile ilgili kararlar yönetimin öncülüğünde yapılacak toplantıda alınıyor. Peki, apartmanda karar nasıl alınır?



Apartmanlar, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat malikleri kurulu tarafından yönetiliyor. Eğer apartmanda sekiz ve sekizden daha fazla bağımsız bölüm bulunuyorsa, yönetici atanması zorunlu oluyor. Apartmanın bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumunda oluyor.

 

Apartmanın ortak alanları ile ilgili kararlar yönetimin öncülüğünde yapılacak toplantıda alınıyor. Peki, apartmanda karar nasıl alınır? Kararlar için yeter sayısı nedir?

 

1- Apartman toplantısı ne zaman yapılır?


Kanunen kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanıyor. 

 

Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanılması gerekiyor.

 

2- Apartman toplansıtında yeter sayısı nedir?


Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanıyor. Toplantıda görüşülen maddeler oy çokluğuyla karara bağlanıyor. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılıyor. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğu oluyor.

 

3- İlk çağrı nasıl yapılır?


Toplantı için İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağının da belirtilmesi gerekiyor. Ayrıca kanuna göre ilk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamıyor.

 

4- Toplantıda kimler nasıl oy kullanabilir?


Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahip oluyor. Ancak apartmanda birden fazla bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahip oluyor. Bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamıyor. Oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmıyor.

 

Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil ediyor. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil ediyor.

 

Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabiliyor, ancak oya katılamıyor. 

 

5- Toplantıda vekil eliyle oy kullanılabilir mi?


Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabiliyor. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemiyor. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebiliyor.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön