26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde güçlendirme kararı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde güçlendirme kararı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde riskli yapılar yıkılırken, ekonomik ömrü tamamlanan kimi binalarda ise güçlendirme uygulanıyor. Peki, güçlendirmeye üçte iki (2/3) çoğunluk ile mi karar verilecek? Kentsel dönüşümde güçlendirme kararı nasıl alınır?



Kentsel dönüşümde güçlendirme kararı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde riskli yapılar yıkılırken, ekonomik ömrü tamamlanan kimi binalarda ise güçlendirme uygulanıyor. Malikler, yapıları hakkında güçlendirme kararı alıp, sunulan güçlendirme kredisinden faydalanabiliyor.


Peki, riskli yapı olarak tespit edilen bir binanın maliklerinden biri veya bir kaçı güçlendirme yapılmasını talep ederse, güçlendirmeye üçte iki (2/3) çoğunluk ile mi karar verilecek? Kentsel dönüşümde güçlendirme kararı nasıl alınır?


6306 sayılı Kanun’da güçlendirilebileceği teknik olarak tespit edilen yapıların güçlendirilebileceğinden bahsedilmesine rağmen, güçlendirme kararının kat maliklerinin ne kadarının oyu ile alınması gerektiği hususunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. 


Bu yüzden, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi olan bir binada güçlendirme konusunda bu Kanun’a göre hareket edilmesi gerekmektedir. 


Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19 uncu maddesine göre, bir binada güçlendirme yapılabilmesi için ya “bütün kat maliklerinin beşte dördünün (4/5) yazılı rızasının olması” yada “yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması” gerekmektedir.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kentsel dönüşümden faydalanan ve anlaşma ile binasını tahliye eden kimseler, sunulan kentsel dönüşüm güçlendirme kredisinden faydalanabiliyor.


Kentsel dönüşüm güçlendirme kredisi

Faiz desteği oranı: yüzde 4 

Azami ödemesiz dönem: 2 yıl

Azami vade: 10 yıl


Kentsel dönüşümde devlet desteği nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön