27 / 04 / 2024

5 soruda arsa sahiplerinin emlak vergisi!

5 soruda arsa sahiplerinin emlak vergisi!

Arsa sahiplerinin emlak vergisi için 2. taksit ödeme dönemi devam ediyor. Peki, arsa sahipleri ne kadar vergi ödeyecek? Vergiler nereye ödenecek?



Arsası olan kimselerin, bu arsa için belli dönemlerde vergi ödemeleri gerekiyor. Vergi sorumluluğunun başında emlak vergisi geliyor.  

 

2017 yılına ait emlak vergisi ödemeleri Mart ayı itibari ile başladı. İlk taksit ödeme dönemi Mayıs ayı sonuna kadar devam etti. Vergide 2. taksit ödemeleri ise 1 Kasım itibari ile başladı, 30 Kasım'da sona erecek.

 

Peki, hangi arsalar için ne kadar vergi ödenecek? Bu sene arsa satın alanlar vergi ödeyecek mi?

 

1- Normal yöredeki arsaların emlak vergisi ne kadar?


Normal yöredeki arsaların emlak vergisi binde 3 oranında hesaplanıyor. Arsa değerinin binde 3 oranı ile hesaplanması halinde ödenecek vergi tutarı belli oluyor.

 

2- Büyükşehirdeki arsaların emlak vergisi ne kadar?      

   
Normal yöredeki arsaların emlak vergisi binde 6 oranında hesaplanıyor. Arsa değerinin binde 6 oranı ile hesaplanması halinde ödenecek vergi tutarı belli oluyor.

 

3- Arsa emlak vergisi nasıl hesaplanır?


Kayıtlı değeri üzerinden yeniden değerleme oranı (yüzde 3,83) üzerinden yapılan hesap ile bir arsanın yeni değerinin 23 bin TL olduğunu düşünelim. Bu arsa normal yöredeyse, 69 lira vergi ödemesi yapılıyor. Eğer büyükşehirdeyse 138 lira vergi ödeniyor. 

 

Arsanın değeri 200 bin TL ise, normal yörede 600 lira, büyükşehirde 1.200 lira emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.

 

4- Arsa emlak vergisi nereye ödenir?


Arsa emlak vergisi, ilçe belediyesinde ödeniyor. Arsanın başka bir ilde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden yapılabiliyor. E-belediye sistemine sahip belediyelere ödemeler online bir şekilde yapılabiliyor.

 

5- 2017 yılında alınan arsanın vergisini kim öder?


2017 yılında satın alınan arsanın vergisini eski malik ödüyor. Yeni arsa sahibinin emlak vergisi sorumluluğu 2018 yılında başlıyor. Ancak yeni arsa sahibinin sene sonuna kadar belediyeye beyanname vermeleri gerekiyor.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön