29 / 03 / 2024

'6 ay 6 bin kilometre' galericileri ayağa kaldırdı! İkinci el otomobil piyasasında yeni dönem başlıyor

'6 ay 6 bin kilometre' galericileri ayağa kaldırdı! İkinci el otomobil piyasasında yeni dönem başlıyor

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un ikinci el araçlardaki fahiş fiyatların önüne geçmek için ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ sınırlaması duyurmasının ardından galeriler ellerindeki sıfır kilometre araçları acil bir şekilde satışa çıkarmaya başladı. İşte detaylar…



Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un 10 Ağustos Çarşamba günü katılmış bir programda, sıfır kilometre araçların ikinci elde fahiş fiyatlardan satılmasını önlemek için şirket, galeri ve rent a car’lara ‘altı ay ve 6 bin kilometre’ satış sınırlaması getirileceğini duyurmasının ardından ikinci elden kaçış başladı. Özel olarak Bakan Muş’un düzenleme ile ilgili duyuruyu yaptığı 10 Ağustos Çarşamba gününden itibaren ikinci el satış platformlarına konulmuş olan sıfır kilometre araç ilanlarının sayısında artış gözlemlendi. Otomotiv data şirketi Cardata’nın verilerine göre, 10 Ağustos Çarşamba ile 13 Ağustos Cumartesi arasında Türkiye’deki ikinci el araç satış sitelerinde 2022 model araç ilanlarının sayısı % 30 oranında arttı. Ortalama yedi bin adet olan ilandaki sıfır kilometre araç miktarı söz konusu üç gün içerisinde 10 bin adedin üzerine çıkmış oldu. Satışa konulan sıfır araçların % 80’nin C ve D segmentindeki araçlar olması dikkatleri çekti.

ÖZELLİKLE GALERİLER

10 Ağustos Çarşamba gününden itibarıyla ilana giren 2022 model araçları özellikle galeriler satışa çıkardı. Galerilerin ellerindeki sıfır kilometre araçlardan hızlı bir şekilde evvel kurtulmak istemesi, düzenlemenin detaylarının henüz netlik kazanmamasından kaynaklandı. Bakan Muş konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bayilerin satış rakamları belli, kâr marjları belli. Sıfır kilometre araçlar, ikinci el araç piyasasına girdiğinde üzerine daha büyük bir rakam verilerek satılıyor ve otomobil fiyatlarında birbirine etki eden bir yükselme söz konusu oluyor. Biz şunu yapacağız; altı ay ilk tescilden sonra şirketler, galeriler, rent a car’lar, ilk tescilden sonra altı ay geçmeden ve 6 bin kilometreyi geçmeden bunun satışına kısıtlama oluşturacağız. Dolayısı ile bu araçlar gerçek anlamda ikinci el olacaktır ve bunu devamlı olarak çevirerek fiyatların üstüne bir baskı oluşturulmasının önüne geçileceğini tahmin ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

 6 ay 6 bin kilometre galericileri ayağa kaldırdı! İkinci el otomobil piyasasında yeni dönem başlıyor


Geri Dön