29 / 03 / 2024

6 soruda emeklilerin emlak vergisi muafiyeti!

6 soruda emeklilerin emlak vergisi muafiyeti!

Emlak vergisi tek mesken muafiyetinden emekliler de belli koşullarda yararlanabiliyor. Peki, hangi emekliler hangi koşullarda vergiden muaf olabilir? İşte 6 soruda emeklilerin emlak vergisi muafiyeti..



Konut sahipleri belli şartlarda emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilecek kimseler arasında emekliler de yer alıyor. Ancak her emekli vergiden muaf olamıyor. Emeklilerin muafiyet durumu içinde bulundukları duruma göre değişkenlik gösterebiliyor.


Peki, hangi emekliler emlak vergisinden muaf olabilir? Hangi emekliler emlak vergisinden muaf olamaz? Emlak vergisinden muaf olmak için ne yapmak gerekir? İşte tüm sorularınızın yanıtı..


1. Hangi emekliler emlak vergisinden muaf?

Emlak vergisini, Sosyal Güvenlik Kurumlarından birinden emekli olanlar brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabiliyor. Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur emeklileri bu şartı taşımaları halinde vergiden muaf olabiliyor.


2. Çalışan emekliler de vergiden muaf mı?

Emekli maaşının yanı sıra çalışarak ekstra gelir elde edenler vergi ödemek zorunda oluyor. 


3. Birden fazla konutta hissesi olan emeklilerin muafiyet durumu nedir?

İki ayrı konuta hisseli bile olsa sahip olunması halinde vergi mükellefiyeti doğuyor. Her iki ev için de emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. İki evin toplam büyüklükleri 200 metrekarenin altında olsa bile durum değişmiyor.


4. Eşinden ölüm aylığı alan emekliler muaf mı?

Emeklilik maaşının yanı sıra eşten dolayı ölüm aylığı alanlar tek meskene sahip olmaları halinde yine vergi ödemesinden muaf olabiliyor.


5. Türkiye dışında bir ülkeden emekli olanlar muaf olur mu?

Kanunen ancak Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olunması halinde vergiden muaf olunabiliyor. Ancak bir başka ülkeden emekli olunması durumunda tek mesken de olsa, vergi muafiyetinden yararlanmak mümkün olmuyor.


6. Kirada oturan ve tek evini kiraya veren emekliler vergi öder mi?

Kendi evini kiraya verip, kendisi de kirada oturan emekliler emlak vergisi muafiyetinden diğer koşulları da taşıması halinde yararlanabiliyor. Ancak emeklinin kendi evini kiraya vererek, kızının veya oğlunun evinde oturması, kira ödememesi halinde muafiyetten yararlanmak mümkün değil.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön