19 / 04 / 2024

65 yaş üstü tapu satışı nasıl yapılır?

65 yaş üstü tapu satışı nasıl yapılır?

Tapuda satış nasıl yapılır? 65 yaş üstü tapu satışı nasıl yapılır? soruları tapuda satış yapacak kişi veya kişilerce araştırılmaktadır. İşte merak edilen detaylar!



65 YAŞ ÜSTÜ TAPU SATIŞI NASIL YAPILIR?

Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları zorunludur. Tapu Sicili Tüzüğü’nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları nedeni ile eğer şüpheye düşerse sağlık raporunu talep edebilir. Bu durumda gayrimenkul satışını gerçekleştirmek isteyen kişiler 65 yaş üzeri kişilerin akli dengelerinin yerinde olduğuna dair belge almaları gerekebilir.

TAPU HARCI MUAFİYETİ NEDİR?

492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında ev almayı kolaylaştırıldı. Kanun Teklifi ile kişi eğer kendisi ikamet edecekse, yaşayacaksa ebeveyn başına 300 bin lira, çocuk başına ise 150 bin liralık bölümün tapu harcından muaf tutulmaktadır.

AİLE BİREYLERİ ARASINDA TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında bahsedilen tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamaktadır. Bildirilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplama yapılıyor. Kardeşler arasında satış yolu ile devir yapılmak isteniyor ise harcın devir eden ve devir alan kişiler arasında olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında bir ödeme yapılmalıdır.

KAÇ YAŞINDAN SONRA MAL SATIŞI YAPILAMAZ?

Mal satışının gerçekleşmesi için belli başlı kriterler bulunmaktadır. Bu işlemin gerçekleşmesi için tarafların alım ve satım yapma ehliyetine yani belirlenen kriterlere sahip olması gerekir. Tapuda yaş sınırı 18 ve 65 yaş sınırı olarak belirlenmiştir. 18 yaşının altındakiler işlem yapamazlar aynı şekilde 65 yaşının üzerindekilerin de gerekli sağlık raporları aldıkları takdirde ve raporda da akli melekeleri yerindedir şeklinde bir sonuç çıkar ise mal alım ve satışı kolaylıkla yapabilir.

Arsa satışında tapu harcı ne kadar?

Tapu iptali hangi durumlarda yapılır?

Tapu kaydı dökümü nasıl alınır?


Geri Dön