28 / 03 / 2024

65 yaş üstüne 'kira geliri beyannamesi'nde kolaylık!

65 yaş üstüne 'kira geliri beyannamesi'nde kolaylık!

65 yaş üstü sokağa çıkamayan vatandaşlar için beyanname verme süreleri uzatıldı. Tahakkuk edecek vergilerin ödeme süreleri,  sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 15’inci günün sonu olarak açıklandı.



65 yaş üstü koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkamıyor. Vergi mükellefi olan binlerce kişi de kira geliri beyannamesini ödeyemiyor. Maliye, son bir ay içinde beyanname verme sürelerini uzatmak için peş peşe düzenlemeler yaptı. Bu kapsamda 65 yaş üstü, sokağa çıkamayan vatandaşların telaş etmemeleri gerekiyor. Koronavirüsün etkilerinin görülmeye başlanmasıyla ilk olarak gelir vergisinin beyan süresi uzatıldı. Mart sonuna kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi verilebilecekken, bu süre 30 Nisan’a kadar uzatılmıştı. 

65 yaş üstü için mücbir sebep

21 Mart saat 24.00 tarihinin ardından başlayan sokağa çıkma yasağı sonrasında bu kez 518 seri numaralı VUK Genel Tebliğiyle  (Md.5) 65 yaş üstü kişilerin ‘mücbir sebep’ halinde olduğu belirlendi. Bu kapsamda 65 yaş üstü gelir vergisi mükellefleri bu yasağın bitmesine kadar beyanname verme-vergi ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyecek. Sokağa çıkma yasağının sona ermesinin ardından 15 gün içinde beyannamelerini verip ilk taksit ödemelerini yapabilecekler.

Kronik rahatsızlığı olan da vergi mükellefi

Kronik rahatsızlığı olması sonucunda sokağa çıkma yasağı kapsamına giren mükellefler için de aynı durum geçerli oluyor. Söz konusu rahatsızlığın sağlık kuruluşlarından alınacak geçerli belgelerle ispat ve belgelendiriliyor.

Sokağa çıkma yasağının biteceği tarihin sona ermesiyle 15 gün içinde beyannameler vergi dairesine verilebilecek. Ancak bu ertelemeden yararlanabilecek mükelleflerin, mali müşavirleriyle 24 Mart 2020 tarihi itibarıyla geçerli “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” bulunması da gerekiyor.

6 maddede 2020 kira geliri beyannamesi!

Kira geliri olanlar dikkat! İşte merak edilen her şey!


Geri Dön