26 / 04 / 2024

6.7 milyon konutun kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor!

6.7 milyon konutun kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor!

Türkiye’deki deprem gerçeğinin altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum dönüşüme girmesi gereken 6.7 milyon konutun bulunduğunu belirtiyor. İlk hedef 5 yılda 1.5 milyon konut...



Türkiye topraklarının yüzde 66’sı deprem bölgesi olarak belirtiliyor. Ülke nüfusunun yüzde 70’e yakını deprem bölgesinde yaşıyor. Bugüne kadar depremlerde 82 bin vatandaşımızı kaybettik. Bu durum kentsel dönüşümün ne kadar ciddiye alınması gerektiğini ortaya koyuyor.  

Milliyet Gazetesi'nden Serkan Arman Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile  Fransa’nın Cannes şehrindeki gayrimenkul fuarı ‘MIPIM 2019’ kapsamında sohbet etme imkânı buldu. İşte Serkan Arman'ın yazısı... 

Murat Kurum Türkiye’deki deprem gerçeğinin altını çizerek dönüşüme girmesi gereken 6.7 milyon konut olduğunu söylüyor. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 685 metrekarelik İstanbul Çadırı’nda konuştuğumuz Kurum, kentsel dönüşümde hedefin 5 yılda 1.5 milyon konutu dönüştürmek olduğunu dile getiriyor.

Kentsel dönüşümde ilk olarak öncelikli durumdaki konutların sorununun çözüleceğini belirten Kurum şu bilgiyi veriyor:

“Bu işin yüzde 10 - 15’ini  TOKİ  eliyle yapacağız. Düzenleme yaptık. İller Bankası ile kentsel dönüşüm projelerine yüzde 50’ye kadar faiz desteği verebiliyoruz. 4 milyar liraya kadar bunu verebileceğiz. Bu sayede de kentsel dönüşümü hızlandırmış olacağız.” 

440 bin müteahhit

Türkiye’de 440 bin müteahhit bulunmasının yaşanan sorunlarla bağlantısı olup olmadığını sormamız üzerine Kurum, şunları söylüyor:

“Müteahhidin çok olmasında yanlış bir şey yok. Çok olsun ama buradaki pazar payı eğer 440 bin müteahhide fazlaysa bir kısmını da yurt dışına açalım. Yurt dışında 11 milyar dolarlık iş yapıyoruz, bunun sayısını artırmamız lazım. Teknik personelimizin, mimarlarımızın, mühendislerimizin buradan iş alması lazım. Mahal listesine ‘şu seramik, şu kapı’ gibi yazacaklar, biz de  bunları ülkemizde üreteceğiz ve yollayacağız.”

Müteahhitleri, 9 sınıfa ayırdıklarını anlatan Kurum, bu kişilerin tecrübe ve yetkinlik çerçevesinde iş alacağını vurguluyor. 

Müteahhitler sınıflara ayrılıyor!

Kentsel dönüşüm hızlanacak!


Geri Dön