19 / 03 / 2024

7 banka konut kredi faiz oranlarını indirdi!

7 banka konut kredi faiz oranlarını indirdi!

Merkez Bankası’nın politika faiz indirimleri sonrasında yedi banka konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. En uygun konut kredisi faiz oranı ne kadar oldu?



Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın para politikası faizlerinde 325 puan indirim uyguladığını duyurmasının ardından kredi maliyetleri düşen bankalar hızla faiz indirimi uygulamaya başladı. Bankalar ticari kredilerden tüm bireysel kredi türlerine kadar faiz indirimi uyguladı. 

Karar sonrası kamu bankalarının tamamı ve birçok özel banka ihtiyaç kredisi faiz oranlarını düşürürken, Türk Eximbank’ta ticari kredi faiz oranlarını indirdi. En sert faiz indirimleri ise konut kredisinde yaşandı. 

Para Politika Toplantısı sonrasında yedi banka konut kredisi faiz indirimi uyguladı. Kararın ardından ilk indirim haberi İş Bankası'ndan geldi. Ardından Akbank, Garanti BBVA, Kuveyt Türk Bankası, Yapı Kredi Bankası, VakıfBank ve kampanyalı kredi ürünü için ICBC konut kredisi faiz indirimi gerçekleştirdi. 

19 Eylül itibariyle en düşük konut kredisi faiz oranı Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın kampanyalı ürünü dahilinde sunduğu yüzde 0.99 seviyesinde. Özel bankalarda ise söz konusu oran Kuveyt Türk Bankası’nın indirimi ile yüzde 1.14’e geriledi. 

Hafta ortası itibariyle bankaların tabela konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 1.59’a indi. Söz konusu oran Temmuz ayında başlayan politika faizleri öncesinde yüzde 1.91 seviyesindeydi. Merkez Bankası’nın son iki toplantıda gerçekleştirdiği toplamda 750 puanlık indirimin ardından  konut kredisi faiz oranları ortalaması 320 puan gerilemiş oldu. 

Repo faizlerinin düşmesi ile bankaların kredi maliyetlerinde önemli düşüşler yaşandı. İlerleyen günlerde bankaların kredi kullandırım koşullarının da konut kredisi faiz oranlarının da daha da düşmesi tahmin ediliyor. 

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş uzun aylardır yüksek faiz oranları nedeniyle durma noktasına gelen talebi arttırdı. Kamu bankaları Ağustos ayının ilk haftasında tarihi işlem rekorunu kırmıştı. Özel Bankalardaki faiz indirimlerinin de hızlanması ile Eylül ayının ilk haftasında konut kredisi hacmi bir önceki haftaya oranla yaklaşık 1 milyar TL artarak 182 milyar 780 milyona ulaştı. İndirimlerin hızlanması ile talebin daha da artması bekleniyor. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre 18 Eylül itibariyle en düşük konut kredisi faiz oranı üzerinden 250.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vade için aylık taksit tutarları yaklaşık 3.500 TL oluyor. Kredinin masraflar hariç toplam geri ödemesi ise 428.000 TL’ye karşılık geliyor.  


Konut kredisi faizlerinde son durum ne?

Politika faizleri sonrası en uygun konut kredisi hangi bankada?


Geri Dön