26 / 04 / 2024

9 ayda ruhsat verilen konut sayısı 415 bine ulaştı!

9 ayda ruhsat verilen konut sayısı 415 bine ulaştı!

2022 yılının 3. çeyreğinde yaklaşık 144 bin konutun inşası için yapı ruhsatı verildi ve yılın 9 ayında ruhsat verilen konut sayısı 415 bine ulaştı. Yıllık konut ihtiyacı 750-800 bin bandında olduğu için üretim, ihtiyacın gerisinde kalmış oldu.



YENİ ARZ YOLDA

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, üretimdeki azalma ile konut piyasasında dengeler de bozuldu, fiyatlar ve kiralar hızla arttı. Aktarılan detaylara göre, son aylarda arz-talep dengesinin sağlanması ve bu yolla fiyat artışının dizginlenmesi için önemli adımlar da peş peşe atıldı. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi ile 2 senede 250 bin, 5 senede 500 bin konut üretileceği duyuruldu. 

1 milyon konut imarlı arsa da dar gelirli vatandaşlara sunuldu. Bir taraftan kura çekimleri gerçekleştirilirken, bir taraftan da ilk etaptaki 250 bin konutun inşaat çalışmalarına başlanıldı. Ayrıca yapılan yönetmelik değişikliği ile boş ofislerin konuta dönüşmesinin de önü açılmış oldu. Mega kent İstanbul’da 1.5 milyon, Türkiye genelinde 4 milyon metrekare büyüklüğünde kiralanamayan ya da satılamayan ofisler de konuta dönüşebilecek. Bu yolla piyasaya 50 bin arz eklenmesi mümkün duruma geldi. Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen bir diğer hamle de orta gelir grubu için konut kampanyası olacak. Türkiye genelinde 100 bin konut için geçerli olacak kampanyada hem faiz oranında hem de satış fiyatında indirim yapılması bekleniyor. Yine verilen detaylara göre, bu yolla orta ve orta üstü gelir grubu konuta daha kolay erişirken, piyasa da canlanmış olacak. Satışlardaki hareketlilikle üretim iştahı da artacak.

İstanbul’da ev tutmak hayal gibi… Vatandaşlar artık bu 3 ilçeye akın ediyor

TOKİ kura sonuçları İstanbul ne zaman açıklanacak?

Konut fiyatları sadece bize değil, yabancıya da pahalı gelmeye başladı!


Geri Dön