28 / 03 / 2024

ABD borç krizine girdi! 5 Haziran dönüm noktası!

ABD borç krizine girdi! 5 Haziran dönüm noktası!

​​​​​​​ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitinin 5 Haziran tarihine kadar yükseltilmemesi veya askıya alınmaması durumunda hazinenin yükümlülüklerini yerine getirmek için kaynaklarının yetersiz kalacağının öngörüldüğünü belirtti. Yellen, Kongre'nin en kısa sürede harekete geçmesini talep etti.



ABD Hazine Bakanı Janet Yellen dün ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’e yönelik yazdığı uyarı mektubunda, ABD Kongresi’nin borç limitini artırılmaması durumunda 5 Haziran’dan itibaren ABD hükümetinin tüm finansal yükümlülüklerini tam ve zamanında ödeyecek yeterli kaynağı olmayacağını ifade etti.

Yellen, borç limitine yönelik güncel verileri paylaşmak amacıyla ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'ye göndermek üzere bir mektup daha yazdı.

Önceki mektuplarında bilgi geldiği sürece Kongre'yi güncellemeyi sürdüreceğini belirttiğini anımsatan Yellen, "Mevcut en son bilgilere dayanarak, Kongre'nin borç limitini 5 Haziran tarihine kadar yükseltmemesi veya askıya almaması halinde, Hazine'nin hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla yetersiz kaynaklara sahip olacağını öngörüyoruz” dedi.

ABD borç krizine girdi! 5 Haziran dönüm noktası!

Haziranın ilk iki gününde 130 milyar dolardan fazla planlı ödeme gerçekleştirileceğinin altını çizen Yellen, bu ödemelerin Hazine'yi oldukça düşük düzeyde kaynakla bırakacağına işaret etti.

Yellen, 5 Haziran haftasında da muhtemel 92 milyar dolarlık ödeme ve transfer gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi. Bu yüzden Hazine'nin tahmin edilen kaynaklarının söz konusu yükümlülükleri yerine getirmede yetersiz kalacağını aktardı.

İşte detaylar...


Geri Dön