26 / 04 / 2024

ABD'de emlak fiyatları dibe vurdu!

ABD'de emlak fiyatları dibe vurdu!

Son mali kriz nedeniyle tepetaklak olan ABD gayrimenkul piyasasında fiyatlar yüzde 37 ile 84 oranında düşmüş durumda



ABD'deki kriz, yatırım yapmak isteyenler için büyük bir fırsat sunuyor aynı zamanda. Emlak fiyatlarının her geçen gün düştüğü ülkede artık ev sahibi olmak hiç de zor değil. Krizi fırsat gören Türkiye'den birçok yatırımcı özellikle Florida'nın Miami ve Orlando şehirlerine yöneldi.

ABD'de 2008 yılının Eylül ayında Lehman Brothers'ın iflasıyla patlak veren global kriz, başta bu ülke olmak üzere dünya ekonomilerini adeta allak bulak etti. Kriz, nedeniyle ABD'deki emlak piyasası en zor günlerini yaşıyor. Mortgage kredisi taksitlerini ödeyemediği için icraya düşen milyonlarca konut var. İcraya düşenler de dahil olmak üzere satılmayı bekleyen pek çok konut nedeniyle emlak fiyatları dibe vurmuş durumda. Bu konutlar elinde parası bulunanlar için birebir. Kriz, ABD'de emlak yatırımı yapmak isteyenler için büyük bir fırsat sunuyor aynı zamanda. Emlak fiyatlarının her geçen gün düştüğü ülkede artık ev sahibi olmak hiç de zor değil. Öyle ki Türkiye'den daha çok işadamları ve sanat dünyasından isimlerin ev aldığı ABD'de artık küçük bir yatırımcının ev sahibi olması mümkün..Hacizli ev satışlarının yoğun olduğu Florida eyaletine yatırım yapmak son derece karlı.

Florida'da fiyatlar dip yaptı

Birkaç yıl öncesine kadar inşaat sektörünün en hareketli olduğu ve çok sayıda yeni konutun yapıldığı Florida, krizden en fazla etkilenen eyaletlerin başında geliyor. Özellikle de bu eyaletin Orlando ve Miami şehirleri krizi derinden hissetti.

Florida'da özellikle icralık olan konutların fiyatları yarı yarıya düşüş gösterirken California eyaletinin bazı yerlerinde ise konut fiyatları dibe indi.

İcraya düşen konutların sayısında her geçen gün artış olduğunu kaydeden Florida'daki emlakçılar, 2 milyon konutun daha icraya düşeceği beklentisi olduğundan söz ediyorlar.

Yurtiçinde ve yurtdışında üst düzey gayrimenkul satışları ile tanınan ABD'nin Miami, Orlando ve New York şehirlerinde şubeleri bulunan Golden Royale Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kongaz, ABD'de insanların evlerini satmak istediklerini ancak alıcının bulunmağını ifade ediyor. Kongaz, bu konuda ise "Krizi fırsat gören Türkiye'den birçok yatırımcı Florida'ya yatırıma yöneldi. Daha çok Florida-Miami'de ev alıyorlar. Şu an yatırım yapmak için mükemmel bir dönem" şeklinde açıklamada bulunuyor.

Sudan ucuz daireler

ABD'de ev fiyatlarının dip yaptığı şehirlerin başında ise Orlando geliyor. Orlando'daki evlerin fiyatı şu sıralar yüzde 84'lere kadar gerilemiş durumda. Orlando'da kriz öncesinde 190 bin dolara satılan 1+1 şeklindeki bir daireyi şu sıralar 29 bin dolara alabilirsiniz.

Bunun dışında yine konut fiyatlarındaki düşüşün en fazla olduğu bir başka yer ise Florida eyaletinin ünlü tatil beldesi Miami. Örneğin; Miami'de denize yakın site içerisinde yer alan 1+1 şeklindeki bir dairenin fiyatı,  kriz öncesinde 295 bin dolarken aynı dairenin şu anki fiyatı 49 bin dolara kadar inmiş durumda. Yine Florida'nın bir başka tatil beldesi olan Key West'te kriz öncesi 580 bin dolar istenen bir villa, şu anda 240 bin dolara alıcı bekliyor.

Arsalar da ucuzladı

Miami civarında arsaların metrekare fiyatı 2 bin 500 dolardan başlayıp 4 bin dolara kadar çıkıyor. Konut fiyatlarındaki düşüşe rağmen Florida'ya yatırımın uzun vadede kazandıracağını söyleyen Kongaz,  ABD'nin en çok prim yapan güneydoğu eyaletlerindeki gayrimenkul fiyatları hakkında ise "Alabama'da ortalama ev fiyatları 165 bin, Rochester, NY'de 116 bin, El Paso, Texas'ta 124.4 bin, Syracuse, NY'de 117.5 bin, Salt lake City, Utah'da 186 bin, Forth Worth-Arlington 127 bin ve Baton Rauge'de ise 170 bin dolar civarında" şeklinde bilgi veriyor.

ABD'den konut alacaklara mortgage kredisi almalarını öneren Kongaz, "Nakit parası olanlar pazarlık şansları yüksek olduğu için daha cazip fiyatlara konut sahibi olabilirler fakat bana kalırsa morgage almak belli bir peşinattan sonra daha mantıklı. Elinizdeki nakit parayla peşinat vererek birden çok konut almak mümkün" diyor.

Nereler cazip?

ABD'de düşen emlak fiyatları, bu ülkede ev almak isteyen Türk yatırımcıların sayısında artışa neden oldu.

ABD'de gayrimenkul yatırımı yapan Türkler'in, genelde Florida Eyaleti'ne bağlı Miami ve Orlando şehirleri başta olmak üzere New York'u tercih ettiklerini söyleyen Kongaz, bu konuda şunları söylüyor:

"Yıldızı yeni yeni parlamaya başlayan Florida'nın kuzeyi yatırım açısından oldukça cazip. Özellikle de yeni bir yerleşime açılan Daytona Beach arasındaki bölge. Turizm açısından bu bölgelere Türk yatırımcılar da ilgi gösteriyor. Bunun dışında Miami'de South Beach'de yatırıma yönelik birçok arsa bulunuyor. Bu bölge önümüzdeki dönemde oldukça prim yapacak. Yine Orlando ve Detroit gibi bölgelerde yapılacak gayrimenkul yatırımı mutlaka prim yapacaktır. Burada Orlando'ya dikkat etmek gerekir. Disneyland dışında hava üssünün  burada bulunması Orlando'yu diğer bölgelere göre yatırımcı tercihi açısından bir adım öne çıkarıyor"
Ekonomist/Okhan Şentürk


Geri Dön