24 / 04 / 2024

ABD'de ikinci el konut satışları arttı!

ABD'de ikinci el konut satışları arttı!

ABD'de ikinci el konut satışları, geçen sene Aralık ayında bir önceki aya kıyasla beklenmedik bir yükseliş kaydederek yüzde 0,7 artışla 6,76 milyona çıktı.



National Association of Realtors (NAR), Aralık 2020'ye ilişkin ABD'deki ikinci el konut satış verilerini duyurudu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, ülkede ikinci el konut satışları, geçen sene Aralık ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda yüzde 0,7 artışla 6,76 milyona çıktı.

Söz konusu dönemde beklentilerin aksine artış gösteren ikinci el konut satışlarının yüzde 2 azalışla 6,55 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

İkinci el konut satışları, geçen sene Kasım ayında ise aylık yüzde 2,2 azalışla 6,71 milyon olmuştu. 

ABD de ikinci el konut satışları arttı!

ABD'de ikinci el konut satışları, geçen yıl aralıkta 2019'un aynı ayına kıyasla ise yüzde 22,2'lik artış gösterdi.

İkinci el konut satışları, 2020  genelinde ise bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artışla 5,64 milyona çıkarak 2006 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 

ABD'de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları, geçen sene Aralık ayında yıllık bazda yüzde 12,9 artarak 309 bin 800 dolar seviyesinde gerçekleşti.

- Konut satışları, Kovid-19 salgınına rağmen arttı 

Yapılan açıklamada görüşleri yeralan NAR Başekonomisti Lawrence Yun, konut satışlarının 2020 yılında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen arttığına ve 2006'dan bu yana en yüksek seviyelere ulaştığına değindi.

Konut piyasasındaki bu ivmenin yeni yıla taşınmasına ve pazara daha fazla alıcının girmesinin beklendiğine değinen Yun, konut piyasasında ve ekonomideki güçlü faaliyetin süreceğini öngördü. 

Yun, konut kredisi (mortgage) oranlarının artış beklentisine rağmen yüzde 3 civarında kalmayı sürdüreceğini belirterek, yeni destek paketi ve devam eden koronavirüs  aşısının dağıtımının ekonomik koşulları iyileştirmesini beklediklerini söyledi.

 

ABD Başkanı Joe Biden'dan konutta borç erteleme talebi!


Geri Dön