26 / 04 / 2024

ABD'de ipotekli konut satışları düştü!

ABD'de ipotekli konut satışları düştü!

ABD’de haftalık ipotekli konut başvuruları yüzde 29,4 daralma gösterdi, bu seviye 2008 yılında  yaşanan kriz sonrası en düşük seviye olarak kaydedildi…



ABD’de ipotekli konut başvuruları düştü. Ülke vatandaşlarının kredili konut alma oranındaki bu düşüşün Mart ayı konut verilerinde de son yılların rekor düşüşüne sebep olması öngörülüyor.

Investig’de yer alan hare göre; ABD’de haftalık ipotekli konut başvuruları yüzde 29,4 düşerek en düşük seviye olarak kaydedildi.

Açıklanan bir diğer veri ise dayanıklı mal siparişleri oldu. Ömrü 3 yıl ve üzerinde olan tüketim malları Şubat ayında yüzde 1,2 artış gösterdi, ancak satışlardan savunma ve ulaştırma kaleminin çıkarılarak çekirdek satışların elde edildiği kalem ise yüzde0,6 daralma gösterdi, bu oran Eylül 2018 yılı sonrası en büyük daralma oldu.

Verilerin Şubat ayını kapsadığını belirtmek gerekiyor, çünkü Şubat ayı içinde ABD’de koronavirüs vakasına rastlanılmamıştı. Çin’de başlayan ve dünyanın birçok ülkesine yayılan koronavirüs salgını ABD’de son haftada hızla artıyor ve İtalya’dan sonra ABD en çok vaka görülen ülke konumunda. Trump hükümeti ise üç büyük eyalette sıkı önlemler alırken ekonomiyi desteklemek için 2 trilyon dolara yakın teşvik paketi hazırladı ve paket konusunda da kongre ile anlaşmaya varıldı.

Fed’in sınırsız varlık alımı, hükümetin helikopter para yardımı ve büyük meblağlı teşvik paketine karşın ABD ekonomisinin 2. Çeyrekte sert bir daralma yaşaması bekleniyor. Ülkede özellikle hizmet sektöründe büyük durgunluk yaşanırken Trump 12 Nisan paskalya dönemine kadar ekonomik aktivenin başlayacağını belirtti, ancak sağlık uzmanları virüsün kontrol altına alınmadan böylesi bir adımın daha büyük felakete yol açacağı uyarısında bulundu.

ABD'de yeni konut satışları Şubat'ta yüzde 4,4 düştü!


Geri Dön