28 / 03 / 2024

ABD'de konut fiyatları dibe vuracak!

ABD'de konut fiyatları dibe vuracak!

ABD'de ekonomistlerin yüzde 80'den fazlası ekonomide resesyonun sona erdiğine ve büyümenin başladığına inanıyor



Ulusal İş Ekonomisi Derneğinin (NABE), Eylül ayında yaptığı araştırma göre, araştırmaya katılan ekonomistlerin yüzde 80'den fazlası, dört çeyrektir gerileyen ekonominin tekrar büyümeye başladığına inandıklarını söyledi.

NABE Başkanı Lynn Reaser yaptığı açıklamada, "Araştırma, ekonomistlerin büyük bölümünün resesyonun sona erdiğine, ancak ekonomideki düzelmenin, keskin düşüşleri takiben muhtemelen çok az olacağına inandıklarını gösteriyor" dedi.

Gelecek birkaç çeyrekte ekonominin görünümüne ilişkin tahminlerini yineleyen ancak, işsizlik oranının ve bütçe açığının gelecek yıl yüksek olmasını bekleyen ekonomistler, 1947 yılında kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana arka arkaya dört çeyrektir küçülen ekonominin, bu yılın ikinci yarısında yıllık bazda yüzde 2,9 büyümesini bekliyorlar. Ekonomistlere göre, ekonomi gelecek yıl ise yüzde 3 büyüyecek.

KONUT FİYATLARI DİBE VURACAK
Araştırmaya katılanların üçte ikisi, konut fiyatlarının bu yıl dibe vuracağını, konut piyasasındaki gerilemenin yıl sonunda sonuna yaklaşacağını ve 2005 yılından bu yana ilk kez 2010 yılında konut sektörüne yapılacak yatırımın büyümeye katkı sağlayacağını öngörüyor.

Araştırma, Eylül ayında yüzde 9,8 ile 26 yılın en yüksek seviyesine yükselen işsizlik oranının gelecek yılın ilk çeyreğinde yüzde 10'a çıkmasını ve gelecek yılın sonunda yüzde 9,5'e inmesinin tahmin edildiğini de gösterdi.

Resesyon nedeniyle işsizlik oranının tarihi seviyelere çıktığı istihdam piyasasının, 2012 yılına kadar toparlanması beklenmiyor. ABD'de resesyon şimdiye kadar 7,2 milyon kişinin işsiz kalmasına yol açtı.

Zayıf istihdam piyasasının tüketici harcamaları üzerinde baskı yapmaya devam edeceği, bunun düzelmenin yavaş olmasına yol açacağı da tahmin ediliyor.

İstihdam piyasasındaki durgunluk ve zayıf ücret artışı nedeniyle, enflasyonun ekonomideki düzelme için engel olmayacağını, Merkez Bankası (Fed), üzerinde faiz oranlarının artması için baskı yaratmayacağını düşünen ekonomistler, Fed'in yüzde 0-0,25 aralığındaki faiz oranını gelecek yıl bahar döneminin sonuna kadar değiştirmemesini, 2010 yılı sonuna kadar ise kademeli olarak yüzde 1'e yükseltmesini bekliyorlar.

DOLARIN DEĞERİ DÜŞÜK KALACAK
Finansal piyasalarda düzelme işaretlerine rağmen, araştırmaya katılanların çoğu, bu piyasaların normale dönmesinin zaman alacağına inanıyor.

Bazı ekonomistler, bu düzelmenin gelecek yılın ikinci yarısında olacağına inanıyor.

ABD dolarının değerinin bu yıl ve 2010 yılında düşük kalmaya devam edeceğini bekleyen ekonomistler ancak, doların değerinin düşük olmasının, ekonomideki düzelmenin ithalat talebini teşvik edecek olması yüzünden ABD'nin ticaret açığının daralmasına katkıda bulunmayacağına işaret ediyor.

Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu'na (NBER) göre, ABD ekonomisinde, 1929 yılındaki "Büyük Buhran"dan bu yana en uzun ve en derin resesyon Aralık 2007'de başladı. ABD'de konut piyasasının çökmesiyle başlayan kriz, daha sonra küresel krize dönüştü.
AA


Geri Dön