25 / 04 / 2024

ABD'de konut inşaatları 10.5 oranında artış kaybetti!

ABD'de konut inşaatları 10.5 oranında artış kaybetti!

ABD’de geçen ay, yeni konut inşaatları yüzde 10,5 oranında artış kaydederken, dayanıklı mal siparişleri, son bir yıl içindeki en yüksek miktar olan yüzde 1,3 oranında geriledi



Uluslararası piyasalarda geçen hafta, ABD Doları, önemli para birimleri karşısında dalgalı bir seyir izlerken, altın ve petrol fiyatları yükseldi.
        
ABD Başkanı Barack Obama, hafta başında yaptığı açıklamada, Çin’i, yuanın değerinin artması için gerekenleri tam olarak yapmadığı konusunda uyardı.
        
ABD Temsilciler Meclisi’nde demokratlar, Obama yönetimine, "değerinin altındaki" yuana karşı ABD’li şirketleri ve çalışanları korumak için yeni enstrümanlar kazandıracak yeni bir tasarıyı Kongre’den geçirmeyi planlıyor.
        
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin hükümeti ile yapılan ikili ve çok taraflı müzakerelerde, yönetimin elini kuvvetlendirecek yasal düzenlemenin Kongre’den geçmesinin zamanı olduğunu kaydetti.
        
Pelosi, "Çin hükümeti, para birimi yuanın, piyasa güçlerine cevap vermesine izin vermesi durumunda; bu ABD’de bir milyon iş yaratacak ve ABD Hazinesi’ne herhangi bir maliyet getirmeksizin, Çin ile yapılan ticaretten doğan açık da yılda 100 milyar dolar azalacak" dedi.
        
Kaynaklar, düzenlemenin gelecek hafta Temsilciler Meclisi’nde oylanabileceğini belirtiyorlar. Ancak düzenlemenin Senato’daki durumu belirsiz. Birçok senatör, Kasım ayında seçimlerin bulunduğunu, sürenin çok dar olduğunu düşünüyor.
        
Çin Merkez Bankası, Haziran ayında, para birimi yuanı dalgalanmaya bıraktığını açıkladı. Ancak geçen zamanda yuanın değeri ABD Doları karşısında sadece yüzde 1,8 arttı. Eleştiriler, yuanın değerinin dolar karşısında yüzde 25 ile yüzde 40 artması gerektiği üzerinde duruyor.
        
Çin Başbakanı Wen ise yuanın değerinin ABD’nin dış ticaret açığıyla ilişkisi olmadığını ve siyasallaştırılmaması gerektiğini kaydetti.
        
ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomiyi canlandırmak için yeni tedbir almazken, gerekli olması halinde, ekonomiye ek destek sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.
        
Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), yaptığı toplantıda, yüzde 0-0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını sabit tuttu.
        
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ndeki sunumunda, dünya genelinde finansal düzenleyici kurumların üzerinde anlaştığı "Basel III" olarak adlandırılan kuralları karşılama açısından ABD bankalarının sermaye yapısının iyi durumda olduğunu belirtti.
        
Yeni sermaye standartlarının, gelecekteki bir finansal krizin olasılığını ve derinliğini önemli ölçüde düşüreceğini belirten Geithner, standartların, finansal kuruluşların fazla risk almasının da önüne geçerek vergi verenlerin korunmasına yardımcı olacağını kaydetti.
        
ABD’de Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER), ülkenin 1930’lardaki Büyük Bunalım’dan bu yana gördüğü en büyük daralmayı yaratan resesyonun Haziran 2009 itibariyle sona erdiğini bildirdi.
        
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), ABD ekonomisi için 2010 yılı büyüme beklentisini yüzde 1,5’e, 2011 yılı içinse yüzde 2,3’e indirdi.
        
OECD’nin raporunda, ABD ekonomisinin yaşanabilir bir bütçeye ulaşması için harcamaların kontrolünün yeterli olmayabileceği vurgulanarak, hükümetin durgun bir ekonomik toparlanmayı canlandırmak için çabalarken aralarında işsizliğin de bulunduğu bir dizi zorlukla karşı karşıya olduğu ve işsizlik oranlarının kriz öncesi seviyelere dönmesinin zaman alacağı ifade edildi.
        
ABD’de geçen ay, yeni konut inşaatları yüzde 10,5 oranında artış kaydederken, dayanıklı mal siparişleri, son bir yıl içindeki en yüksek miktar olan yüzde 1,3 oranında geriledi.
        
Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayında yeni konut inşaatlarının beklentilerin üstünde yıllık bazda 598 bin adet olduğunu açıkladı. Yeni konut inşaatlarının 550 bin adet olması bekleniyordu.
        
Ülkede işsizlik maaşı başvuruları ise geçen hafta 465 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ekonomistlerin beklentisi, işsizlik maaşı başvurularının geçen hafta 450 bin olması yönündeydi.
        
-AVRUPA VE DİĞER-
        
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2010 yılı için dünya ticareti büyüme tahminini yüzde 10’dan yüzde 13,5’e yükseltti.
        
DTÖ’den yapılan yazılı açıklamada, 2010 yılında dünya ticaretinin beklenen büyümeyi göstermesi durumunda bunun 1950’den bu yana tutulan verilerin gösterdiği en büyük büyüme olacağına işaret edilerek, geçen yıl yüzde 12,2 daralan dünya ticaretindeki artışta gelişmekte olan ekonomilerle Çin’in etkili olduğu belirtildi.
        
OECD ayrıca, geçen yıl ihracatları yüzde 7,8 oranında daralan gelişmekte olan ülkelerin bu yıl ihracatlarını yüzde 16,5 oranında artıracaklarını öngördü.
        
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İngiltere’nin AAA olan kredi notunun "güvencede olduğunu" açıkladı.
        
İngiltere’de geçen Mayıs ayında yapılan genel seçim sonucu göreve gelen Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyonunun  "tasarruf önlemlerinin", ülkenin kredi notunu güvence altına aldığını bildiren Moody’s, İngiltere’nin kamu maliyesinin yavaş büyüdüğünü ancak sabit olduğunu kaydetti.
        
Bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,7 büyüyen Fransa ekonomisi, bütçe açıklarına çare arıyor. Fransa Bütçe Bakanı Francois Baroin, bütçe açıklarının, gayri safi milli hasılaya olan oranın 2014 yılına kadar yüzde 2’ye düşürülmesini hedeflediklerini söyledi.
        
Fransa’da, bütçe açıkları şu anda gayri safi milli hasılanın yüzde 8’inigeçiyor.
        
ABD dolarının, uluslararası döviz borsalarında önemli para birimleri karşısında, Pazartesi günü açılış ve Cuma günü kapanış değerleri şöyle oldu:
         PARA BİRİMİ       PAZARTESİ      CUMA
         -----------       ---------   ---------
         Japon Yeni         85,67         84,2
         İsviçre Frangı    1,0058       1,9847
         Kanada Doları     1,0289       1,025
        
Londra döviz piyasasında pazartesi günü 1,31 dolardan açılan avro, cuma kapanışta 1,3489 dolara yükseldi.
        
Aynı borsada pazartesi günü 1,5601 dolardan açılan İngiliz sterlini ise cuma kapanışta 1,5822 dolara çıktı.
        
New York borsasında, altının ons fiyatı pazartesi günü 1.279,00 dolardan kapanırken, cuma günü kapanışta 1.296,00 dolara ulaşarak tarihi rekor kırdı.
        
-ABD, AVRUPA VE ASYA BORSALARI-
        
ABD’de dün New York Borsası’nda Dow Jones Endeksi yüzde 1,86 (197,84 puan) değer kazanarak, haftayı 10.860,26 puandan kapattı. Standard and Poor’s 500 Endeksi aynı gün yüzde 2,12 (23,84 puan) artarak, 1.148,67 puan, Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 2,33 (54,14 puan) artışla 2.381,22 puan oldu.
        
Haftanın tamamında Dow Jones Endeksi yüzde 2,4 ve Standard and Poor’s 500 Endeksi yüzde 2,1, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2,8 değer kazandı.
        
Japonya’da Tokyo Borsasının temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi, haftanın son gününü yüzde 0,99 (94,65 puan) oranında değer kaybederek, 9.471,67 puandan kapattı.
        
Asya’da ayrıca Hong Kong Borsası yüzde 0,33, Hindistan Borsası yüzde 0,93 oranında değer kazanırken, Avustralya Borsası yüzde 0,7 oranında değer kaybetti.
        
Tayvan, Singapur, Malezya ve Yeni Zelanda Borsaları değer kaybederken, Güney Kore Borsası hafif bir yükseliş kaydetti.
        
Çin’deki piyasalarda ise ulusal tatil nedeniyle haftanın son gününde işlem yapılamadı.
        
Avrupa’da ise İngiltere’de Londra Borsası’nda FTSE 100 Endeksi dün yüzde 0,93 (51,4 puan) artarak, haftayı 5.598,48 puandan kapattı. Böylece, FTSE 100 Endeksi haftanın tamamında 90,03 puan değer kazandı.
        
Almanya’da Frankfurt Borsası’nda dün DAX Endeksi yüzde 1,84 (113,59 puan) yükselerek, 6.298,3 puandan, Fransa’da Paris Borsası’nda CAC-40 Endeksi de yüzde 1,94 (71,87 puan) artarak, 3.782,48 puandan haftayı kapattı. DAX Endeksi’nin haftalık kazancı 88,54 puan, CAC 40 Endeksi’nin ise 60,46 puanı buldu.
        
Avrupa’da ayrıca dün Milano Borsası yüzde 1,57, Zürih Borsası yüzde 0,91, Amsterdam Borsası yüzde 1,51, Brüksel Borsası yüzde 1,21 ve Madrid Borsası yüzde 2,15 oranında değer kazandı.
        
-PETROL FİYATLARI-
        
ABD ham petrolünün Kasım ayı teslimi varil fiyatı haftayı yüzde 1,74 oranında değer kazanarak 76,49 dolardan kapattı.
        
Hafta başında yaklaşık 73,93 dolardan işlem görmeye başlayan ABD ham petrolünün varil fiyatı Kasım ayı teslimi dün 1 dolar 31 sent artarak 76,49 dolara, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 76 sent değer kazanarak 78,87 dolara yükseldi.
        
Haftanın tamamında yüzde 3,84 (2 dolar 83 sent) değer kazanan ABD ham petrolünün varil fiyatı, böylece 23 Temmuz’dan bu yana en büyük artışa imza attı.
AA


Geri Dön