26 / 04 / 2024

ABD’de konut satışları 2 yılın en düşük seviyesinde!

ABD’de konut satışları 2 yılın en düşük seviyesinde!

Amerika Birleşik Devletleri’nde konut kredilerinde yaşanan faiz artışları ile birlikte, 2. El konut satışları Haziran 2020'den beri en düşük seviyeye geriledi.



National Association of Realtors (NAR) açıklamalarına göre ABD’de ikinci el konut satışları, Ağustos ayında yaşanan yüzde 0,4’lük azalışla 4,80 milyona düştü. Bu düşüşle birlikte ikinci el konut satışları Mayıs 2020'den beri en düşük seviyeye indi.

2020’nin Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye inen ikinci el konut satışları, mayısta da yüzde 3,4 azalışla 5,41 milyona gerilemişti.

ABD’de ikinci el konut satışları, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 14,2 azaldı.

ABD’de konut satışları 2 yılın en düşük seviyesinde!

MORTGAGE TALEBİ DÜŞTÜ

ABD'de mortgage talebi, faiz oranlarının arttığı ve konut satışlarının yavaşladığı bir dönemde 22 yılın en düşük seviyesine indi.

Mortgage Bankalar Birliği’nden (MBA) açıklanan verilerine göre, mortgage başvuruları geçtiğimiz hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 6,3 azaldı.

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz yüzde 5,74'ten yüzde 5,82'ye yükseldi.

MBA Ekonomi ve Endüstri Tahmininden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joel Kan, mortgage başvurularının art arda 3 hafta düşüş göstererek 2000'den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini belirtti.

Kan, "Zayıflayan ekonomik görünüm, yüksek enflasyon ve devam eden alım gücü zorlukları alıcı talebini etkilediği için hem konvansiyonel hem de devlet kredileri için alım faaliyeti düştü." değerlendirmesinde bulundu.

 


Geri Dön