28 / 03 / 2024

Abdullah Alemdar: Ev sahibi olmanın tam zamanı!

Abdullah Alemdar: Ev sahibi olmanın tam zamanı!

Alemdar İnşaat’ın sahibi Abdullah Alemdar, ev sahibi olmak isteyenler için yüzde 0.98 faizli konut kredisinin büyük avantaj olduğunu açıkladı. Alemdar, ‘Ev sahibi olmanın tam zamanı’ diye konuştu.



Bolu'da inşaat sektöründe faaliyet gösteren Alemdar İnşaat’ın sahibi Abdullah Alemdar, ev sahibi olmak isteyenler için fırsat döneminde olunduğunu söyledi. Ev sahibi olmak isteyenlerin yüzde 0.98 faizli kredi imkanın faydalanmasının iyi olacağını anlatan Alemdar, ‘Ev sahibi olmanın tam zamanı’ dedi.

''Ev almanın tam zamanı''

Bolu Gündem'de yer alan habere göre, günümüz şartlarında geçtiğimiz dönemlerdeki döviz dalgalanmalarından dolayı konut kredilerinde ve diğer ticari, ihtiyaç kredilerinde ciddi anlamda bir artış olduğunu anlatan Alemdar, “Geçtiğimiz günlerde 4 bankanın önderliğinde yapılan anlaşmayla yüzde 0.98 oranla 120 aya kadar konut kredisi kullandırma imkanı çıktı. Biz de firma olarak öncelikle Halk Bankası ile bu anlaşmayı yaptık. Diğer bankalarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Hali hazırda da konut kredisi kullandırmaya başladık, bugün bile kullandırdığımız müşterilerimiz var iki tane. Bu, piyasa anlamında düşündüğümüz zaman hali hazırda mevcut satışta olan konutlarımızın 2017 sonu 2018 başı fiyatlarıyla satıldığını da düşünürsek hem konutlara zam gelmemesi anlamında hem de kredinin çok uygun olması anlamında şu anda tam al zamanı” ifadelerini kullandı.

''Konutta yüzde 100 avantaj''

Uygun faizli konut kredisi imkanının ne kadar süreceğinin belli olmadığının altını çizen Alemdar, şu ifadeleri kullandı: “Bu süreyi henüz bankalar da belirlemedi. Fakat ben çok uzun süreceğinizi düşünmüyorum. Böyle düşündüğümüzde de gerçekten konut ihtiyacı olan kişilerin bir an önce bu kampanyalardan faydalanması lazım. Çünkü 100 bin lira için 1421 lira gibi bir rakam ödeyecekler aylık. Bu da bugünkü ekonomik şartlarda yaklaşık normal konut kredisi faiziyle hesapladığımızda yüzde 100'ün üzerinde bir avantaj demek. Bu avantajdan vatandaşlarımızın faydalanması gerekir diye düşünüyorum”

''Maliyet artışı yansıyacak''

Alemdar, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bugüne kadar da yaklaşık 14- 15 seneden beri hükümet politikası haline gelmiş bir inşaat yatırım olayı var. Biz de son dönemde Bolu Ticaret Odasında Yönetim Kuruluna seçildik. Ve şu anda Bolu’da inşaat sektörünü temsil ediyoruz 3 arkadaş olarak. Böyle baktığımız zaman da inşaat sektörünün sorunları ile ilgili daha fazla koşturmamız, daha fazla mücadele etmemiz gerekiyor. Bu mücadeleyi gerçekten veriyoruz. Ancak sorunlar sadece kredibilitenin olması veya kredinin olması ile de kaynaklanmıyor. Sektör çok parlak dönem yaşadığı için ister istemez bir durgunluk dönemine de girmiş durumda. Fakat benim 2019 için şöyle bir öngörüm var. 0.98 olayını değerlendirmediğimiz takdirde 2019’un seçimden sonraki döneminde mutlak surette bir maliyet artışı yansıyacak fiyatlara. Bu da bizim şu ana kadar yansıtamadığımız bir maliyet. Çünkü konut stoğu fazlaydı. Konut stoğu fazla olduğu için de biz bu maliyetleri inşaat sektöründe yansıtamadık. Dolayısıyla 0.98’le birlikte konut stokları eridiğinde yeni imal edeceğimiz konutların fiyatlarına da yeni maliyetleri yansıtmak durumunda kalacağız. Bu da tahminime göre 2019 sonuna kadar yüzde 50 civarında bir rakama ulaşacak. Yani bugün 200 bin liraya aldığınız bir daireyi 300 bin liraya, 280 bin liraya kadar konuşulmaya başlayacak 2019 sonu gibi. Sadece demirden gelen maliyet artışımız 1’e 3 neredeyse. Dolayısıyla bunu paylaştırdığımızda sektöre, yüzde 40 ile yüzde 60 arası bir maliyet artışı çıkıyor. Karsız hiçbir iş yapılamayacağına göre, karsız hiçbir iş sürdürülemeyeceğine göre fotoğrafa böle baktığımızda inşaat sektöründe mevcut stokların erimesiyle birlikte mutlaka bu düzeltmeyi yapacağını düşünüyorum.”

''Konut sektörü canlanacak''

“Bizim maliyetlerimize sadece inşat malzemesi değil” diye konuşan Alemdar, şunları söyledi: “Arsa maliyetimiz, işçilik maliyetlerimiz, inşaat malzemesi maliyetlerimiz var. Bunun dışında resmi kurumlara ödediğimiz harçlar, vergiler de var. Bütün bunları topladığımızda da inşaat maliyeti çıkıyor ortaya. Geçtiğimiz günlerde Ticaret ve Sanayi Odasında bir toplantımız oldu. Toplantıda Sayın Fatih Bey önümüzdeki dönmem için bizim müteahhitlerimize söz verdi. Bu maliyetlerin de önümüzdeki dönemlerde çekileceğini söyledi. Aynı şekilde Tanju Bey de, duyuyoruz sürekli bu maliyetlerin çekileceğini söylüyor. Tabi ki bu maliyetler geri çekilirse müteahhitlerin elleri biraz daha rahatlarsa otomatikman bunları biz konut sektöründeki satışlara yansıtacağız. Neticede bütün karlılığımızı maliyet üzerinden yapıyoruz.  Yani bizim bir kar marjımız var yüzde 10, yüzde 15 neyse. Bu kar marjımızı maliyetlerin üzerine ekleyerek buluyoruz. Tabi bu maliyetlerin düşmesi de tabi ki konut sektörüne bir canlılık getirir uzun vadede.”
 


Geri Dön