29 / 03 / 2024

Acele kamulaştırma kararı nedir?

Acele kamulaştırma kararı nedir?

Acele kamulaştırma kararı nedir?: Büyük, önemli ve ivedilik yatırım süreçlerinde idareye taşınmazlarla ilgili tasarrufta bulunabilme imkânı sağlayan bir süreçtir. Kamulaştırma esnasında yürütülen davanın hızlı sonuçlanmasını sağlıyor...




Acele kamulaştırma kararı nedir?


Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinde düzenlenen acele kamulaştırma süreci büyük, önemli ve ivedilik yatırım süreçlerinde idarenin taşınmazlarla ilgili tasarrufta bulunabilme imkânı sağlayan bir süreçtir.


Acele kamulaştırma sürecinin aşamaları nelerdir?


- İdarenin Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açacağı tespit davası ile kamulaştırılacak taşınmazların bedelleri tespit edilir.

- Tespit edilen bedel taşınmaz malikleri adına bankaya yatırılır.

- İdare tarafından bankaya yatırılan bedel, hak sahipleri tarafından nüfus cüzdanı ibraz etmek şartıyla tahsil edilebilir.

- Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tespit edilen bedeller idarenin uzlaşmaya çağrı tebligatı taşınmaz maliklerine bildirilir.

- Ulaştırma Bakanlığı,  tespit edilen bedeli malikleri toplantıya çağırarak onları uzlaşmaya davet eder.


Bu toplantıda çoğu zaman idare sadece, mahkemece tespit edilen bedeli sunarken istisnai olarak da bu bedellerin çok az üzerinde son teklifini iletir. Bu teklif eğer malik tarafından kabul edilmezse, uzlaşmanın sağlanamadığı bir tutanağa bağlanır. Eğer söz konusu teklif kabul edilirse, ayrı bir uzlaşma tutanağı hazırlanarak taraflarca imza altına alınır. Bu uzlaşmadan sonra malik en geç 45 gün içinde ilgili taşınmazın idare adına tescili için tapuda ferağda bulunduğunu bildirerek durumu tescil ettirtir.


- Uzlaşma sağlanamaması durumunda idare, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kamulaştırma bedeli ve taşınmazın idare adına tescili davası açar ve dava mahkeme tarafından taraflara tebliğ edilir.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön