26 / 04 / 2024

'Acemi inşaat şirketlerini devlet yönetsin' önerisi!

'Acemi inşaat şirketlerini devlet yönetsin' önerisi!

Sompo Japan Sigorta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Meclis gündeminde konuşulan inşaat tamamlama sigortasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.



Sompo Japan Sigorta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Meclis gündemine getirdiği inşaat tamamlama sigortasının genel şartlarının 2015 yılında yayımlanarak, yürürlüğe girdiğini ancak ne sigortalı ne de sigortacı tarafından talep ve arz olmadığından sistemin çalışmadığını söyledi.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Şimşek, müteahhitlerin mali yeterliliklerinin kritik öneme sahip olduğunu belirterek,

“İnşaat finansmanında, ‘nasıl olsa inşaat bitene kadar satarım’ yaklaşımı, kentsel dönüşüm projelerinde yüksek arsa rantları ile taahhüde girilen projelerde dairelerin satılmaması, döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareket ve bunun getirdiği aşırı maliyet artışı ve sonrasında ülke genelinde ortaya çıkan gayrimenkul fiyatlarındaki düşüş çok sayıda müteahhidin iflası ya da işi bırakması gibi ağır sonuçlar doğurmuştur. Bugün, sadece İstanbul Kadıköy’de bine yakın inşaatın bahsedilen nedenlerle durduğu belirtilmektedir” dedi.

Kanun teklifi ile öngörülen düzenlemenin ilk bakışta soruna çözüm getirecek gibi görünse de beklenen etkiyi yaratmayacağını ifade eden Şimşek, şunları söyledi: “Sigorta şirketlerinin uzmanı olmadıkları bir alanda müteahhidin mali yeterliliğini ölçme ve denetleme görevini üstlenerek arkasında hiçbir teminat güvencesi olmaksızın bu denli ağır sorumlulukların altına sokulması ne derece anlamlıdır? Sektörün bu görevi yerine getirecek mali ve know-how kapasitesi var mıdır? Bu sorular henüz yanıt bulmadan sigortanın zorunlu hale getirilmesi istenmeyen sonuçları beraberinde getirecektir. Türkiye’de faaliyet gösteren ve kredi sigorta teminatı veren üç global oyuncunun son üç yıllık bilanço rakamlarına bakıldığında zarar söz konusudur. Yabancı yatırımcının bu alanı fırsat olarak görmesi söz konusu değildir. Devletin zorunlu deprem sigortası, tarım sigortasındaki deneyimlerini ortaya koyarak bir havuz oluşturması ve bu havuzu, sektör belli bir deneyim kazanana kadar kensidinin teminat verip yönetmesi en doğru seçenek olacaktır.”


Geri Dön