19 / 04 / 2024

Adana Bölge Adliye Mahkemesi binası mecliste!

Adana Bölge Adliye Mahkemesi binası mecliste!

CHP Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan, Adana'da Bölge Adliye Mahkemesi kurulmamasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Uslupehlivan sorularının Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..



Adana Bölge Adliye Mahkemesi binası mecliste!


CHP  Adana  Milletvekili Aydın Uslupehlivan, Adana'da Bölge Adliye Mahkemesi kurulmamasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Uslupehlivan sorularının Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Uslupehlivan önergesinde "Adalet Bakanlığının bazı yer bölge adliye mahkemelerinin yargı alanlarının yeniden belirlenmesine ilişkin teklifi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun hazırladığı bölge adliye mahkemeleri kararnamesi yayımlanmış ve yargı çevresi belirlenen mahkemeler 20 Temmuz 2016 tarihi ile faaliyete geçirilmiştir. Buna göre bölge adliye mahkemelerinin sayısı 15'ten 7'ye, bölge idare mahkemelerinin sayısı 8'den 7'ye indirilmiştir. Bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğuna göre kurulan bölge adliye mahkemelerinde başlangıçta Adana ili de bulunmaktayken, Bakanlığın aldığı karar ile ilimizin yargı çevresi yönünden Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine bağlanmasına karar verilmiştir.


Akdeniz Bölgesinin sosyal, ekonomik, nüfus ve diğer yönlerden en büyük ili olan Adana ilinin, komşu illere olan yakınlığı da göz önüne alındığında ilimizde bölge adliye mahkemelerinin açılmamasının kamu çıkarına uygun olmadığı ortadadır. Ayrıca Gaziantep Bölge Adliye Mahkemelerinin iş yoğunluğu ve yargı çevresi genişliği gözetildiğinde Adana Bölge Adliye Mahkemelerinin açılması zorunluluk halini almıştır." diyerek 3 soru sordu.


Uslupehlivan'ın soruları


1. Adana ilimizde Bölge Adliye Mahkemesi mevcut iken, ilimizin yargı alanının Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi olarak belirlenmesinin sebebi nedir?


2. İlgili düzenlemenin coğrafi bölge hususu dikkate alınarak yapıldığı düşünüldüğünde, ülkemizin iş yoğunluğu bakımından 3'üncü Bölge İdare Mahkemesinin Konya iline bağlanmasının gerekçesi nedir? Halihazırda devam eden dava dosyalarının nakli ve takibi vatandaş ve hukukçulara büyük zararlar doğuracaktır. Bu noktada söz konusu kararın iptaline dönük bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?


3. Adana ilinde, Şubat 2016'da yapımı tamamlanarak, çevre düzenlemesi yapılan ve Bölge Adliye Mahkemesi olarak kullanılması düşünülen hizmet binası, atıl bir vaziyette durmaktadır. Bu bina ile ilgili bakanlığınız bir tasarrufu bulunmakta mıdır?





Geri Dön