25 / 04 / 2024

Adana Seyhan'a 13 yeni proje geliyor!

Adana Seyhan'a 13 yeni proje geliyor!

Seyhan Belediye Başkanı CHP'li Zeydan Karalar, '' Kent için 13 çok önemli projemiz var. Biri Yeşil Vadi Projesi. Bu projeyle Seyhan'ın çehresinin değişeceğini düşünüyorum. '' dedi.



Seyhan Belediye Başkanı CHP'li Zeydan Karalar,insanların yaşamaktan onur duyacakları bir ilçe olmak için yola çıktıklarını söylüyor.Hedefi, Türkiye'de örnek alınan bir Seyhan inşa etmek.Bunun için gece gündüz çalıştıklarını anlatan Başkan Karalar,'Projelerimizle Seyhan huzur ve umut şehri olacak' dedi.


Seyhan'da sizinle neler değişti? 



'Önce insan' ilkesiyle yola çıktık. Seyhan büyük bir ilçe olduğu için sorunları da büyüktü. Önce altyapı sorunlarını çözdük. Yeşil alan hassasiyetimizi herkes biliyordu. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırdık. Hiç parkı bulunmayan mahallelere 20 park yaptık. Gürselpaşa ve Pınar mahallelerine semt pazarları yaptık. Yeni kapalı semt pazarlarının inşasına da hızla başlayıp, bitireceğiz. Seyhan değişiyor ve bizimle gelişiyor. Çağdaş belediyecilik anlayışıyla halkımızın yaşam kalitesini yükseltmek istiyoruz. Seyhan, Türkiye'nin imar konusunda en kötü ilçesi, yapılaşma çok kötü. Bununla ilgili çok ciddi gelişmeler oluyor. Bunun önünü açıyoruz.


İmar konusunda kötü olduğunuzu söylediniz. Kentsel dönüşümde ne durumdasınız?



Halk sizin yanınızda olmazsa kentsel dönüşümde başarılı olmanız çok mümkün değil. Bakanlıkta 9 projemiz var. Barbaros Mahallesi onaylandı. Zaten Adana'nın 90 mahallesi var ve bu mahallerin birçoğunda dönüşüm şart. İlçe belediyesinin yetkileri çok büyük değil. Büyükşehir burada büyük rol oynuyor. Adana'da kent meydanı yok. 'Kent Meydan' projesini gündeme getirdik. Kent meydanları gerek tarihi, gerek modern şehirlerin etrafında geliştiği, kent sakinlerinin günün herhangi bir saatinde kafe ve restoranlarda, sergi salonlarında veya yeşil alanlarda rahatlıkla vakit geçirebileceği bölgelerdir. Geçmişi 10 bin yıla uzanan Adana'nın geçmişinden günümüze maalesef hiçbir zaman kent meydanı olmadı. Şehirde hali hazırda 'meydan' olarak isimlendirilen kavşaklar günün her saatinde araç trafiğinin bulunduğu bölgeler. Proje yarışmasına çıkarılıp, hazırlıkları süren ve tamamlandığında 40 bin metrekarelik bir alana yayılacak  Adana  Kent Meydanı'nı Seyhan Belediyesi inşa edecek. Kent Meydanı 5 bin metrekare kapalı otoparka sahip olacak.


Büyükşehir Belediye Başkanı ile aranız nasıl?



Gayet iyi. Önceden, seçilmişler ve atanmışlar birbirleriyle kavga ederlerdi. Sürekli çatışma söz konusuydu, uzlaşma yoktu. Bu çatışma iş yapmaya mani olurdu. 31 Mart 2014'ten sonra seçilmişler ve atanmışlar Adana için birbirine kenetlendiler. Çatışma dönemi bitti, çalışma dönemi başladı.


'BELEDİYEYİ VATANDAŞIN AYAĞINA GÖTÜRÜYORUZ' 


 Nasıl bir belediyecilik anlayışınız var?



Sosyal belediyecilik anlayışını ilke ediniyoruz. Mesai kavramım yok. Halkla iç içeyim, sürekli sokaktayım. Vatandaşı belediyeye değil, belediyeyi vatandaşın ayağına götürüyoruz. Halk günü toplantılarını halkın arasında yapıyoruz. İnsanlar da bunu görüyor. Çalışkan, dürüst ve halkçı bir belediye başkanlarının olduğunu söylüyorlar. Sorunları sokakta görüyoruz ve çözüyoruz.


 O halde iyi bir bütçeye sahipsiniz?



Nüfusumuza göre bütçemiz çok büyük değil ama para problemimiz yok. Belediyeyi devraldığımızda bütçesi eksi üretiyordu, gelir gider dengesi bozulmuştu. 48 milyon lira borcu olan ve bu borcu neredeyse sıfırlayan, üzerine de para koyan bir belediye haline geldik. Kaynakları doğru kullandık. Özel sektör geçmişim olduğu için gelir gider dengesini iyi yönettim. Giderleri kıstık gelirleri artırdık.



KENT MEYDANI PROJESİ GELİYOR


Seyhan için en büyük projeniz ne? 



Seyhan'ın gerçekten dönüştüğünü; değiştiğini görüp 'Seyhan gibi ilçe olmak istiyoruz' denilmesini ve örnek gösterilmesini istiyorum. Kent için 13 çok önemli projemiz var. Biri Yeşil Vadi Projesi. Bu projeyle Seyhan'ın çehresinin değişeceğini düşünüyorum. İkinci önemli projemiz de meydan. 40 bin metrekarelik bu meydanı yaptıktan sonra şehir o meydanın etrafında güzelleşecek. Üçüncü büyük idealim de kentsel dönüşümü gerçekleştirmek. Bu projelerimizi bitirdiğimiz zaman Seyhan 5 yılda büyük bir aşama kat etmiş olacak.


Peki kenti başka hangi önemli çalışmalar bekliyor?



Seyhan'da uyuşturucu kullanımı Türkiye ortalamasının neredeyse üç katı. Maalesef burada madde bağımlılığı çok küçük yaşlarda başlıyor. Kentsel dönüşüm yapmak istediğimiz Mestenzade, Barbaros'ta uyuşturucu madde kullanımı feci boyutlarda. Madde bağımlılığıyla mücadeleye büyük önem veriyoruz. Bir rehabilitasyon merkezi projemiz var, bakanlıkta son aşamaya geldi. Kuracağımız rehabilitasyon merkezinde ciddi çalışmalar yapacağız. Bu önemli sosyal sorumluluk projemizde teknik hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Uzun süredir üzerinde hassasiyetle durduğumuz diğer bir hizmette evde bakım hizmetleriydi. Çalışmalar tamamlandı ve bu ay içerisinde başlamayı planlıyoruz. İnsanların yaşamasının çok zor olduğu kötü konutları modern hale getireceğiz. İnsan yaşamının ihtiyaç duyduğu ne varsa burada olacak. Otoparklar, gençlik merkezleri, parklar, aklınıza ne geliyorsa onların tamamını içeren bir proje yapıyoruz.


Kadınlara yönelik neler yapıyorsunuz?



Kadın dostu bir belediyeyiz. Aile Sigortası adı altında geliri olmayan ya da az geliri olan kadınlarımıza kredi kartı vereceğiz. Seyhan Meslek Edindirme kurslarımız var. Bu kursların tamamı kadınlarımıza yönelik. Yaklaşık 7 bin kadınımıza orada meslek edinmeleri için kurs veriyoruz. Bu kurslarda yaptıkları ürünleri paraya dönüştürmeleri için imkanlar sunuyoruz. Belediyemizde çalışanlar da kadın ağırlıklı. Mesela başkan yardımcılarımızın yarısı kadın.


'GENÇLERİ İŞ HAYATINA HAZIRLIYORUZ'


İşsizlik ne oranda?



Adana'da işsizlik oranı Türkiye ortalamasının neredeyse iki katı. Adana'da 200 bin, Seyhan'da 100 binin üzerinde. Maalesef bu konuda belediyelerin büyük sorumluluk alma şansı yok. Ama yine de elimizden geleni yapıyoruz. İş hayatına başlama aşamasındaki gençlerimizi istihdama hazırladığımız 'İş Pasaportu Atölyeleri'ne başladık. Seyhanlılar başkanlarının kendilerini mağdur etmeyeceğini biliyor.


Kültür ve sanat adına neler yapıyorsunuz? 



Çok aktifiz. Bizden önce kültür ve sanat hiç yoktu. Zaten kültür ve sanatı seven bir zihniyette yoktu. Düşünün Adana sanatta, kültürde çok etkin ve yaratıcı bir şehir. O kadar çok yetiştirdiğimiz sanatçımız var ki. Kültüre ve sanata değer vermemek onunla ilgili işler yapmamak çok yanlış bir durum. Çok sayıda etkinliklerimiz var.


Eğitimde durum ne?



Dershaneye gitme imkanı olmayan öğrencilerimize el açtık ve aileleri bu yükten kurtardık. Yaklaşık 380 öğrenciye lise ve üniversite sınavlarına giriş hazırlık kursları veriyoruz. Bu sene öğrenci sayımız bini bulacak. Okul dostu belediyeyiz. Okullarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor, tadilatlarını yapıyoruz 


'TAŞERON İŞÇİLERE KONUT, İHTİYAÇ SAHİPLERİNE 600 LİRA' 


Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz?



Göreve gelir gelmez çalışanlarımızın tamamına zam yaptık. Temizlik işçilerimiz 960 liraya çalışıyordu. Bu rakama çalışan hiç bir işçi bırakmadık. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu 'asgari ücreti bin 500'e çıkaracağız' diyordu. Biz onun da üzerine çıkardık. Şu anda taşeronda çalışan en düşük maaşlı işçimiz bin 680 lira alıyor. Evi olmayan işçilerimize ev yapmak için kolları sıvadık. CHP'nin aile sigortası projesi vardı. Bazı kesimler bunun uygulanamayacağını iddia ediyordu, biz de uygulanacağını yerel yönetimde başlatarak göstereceğiz. Seyhan, Adana'nın en mağdurlarının oturduğu bir ilçe. Sıfır geliri olan vatandaşımıza 600 lira vereceğiz. 300 lira geliri varsa 600 liraya tamamlayacağız. Bu ay buna başlıyoruz. 


Dar gelirli vatandaşlarımıza neler yapıyorsunuz?



Hoş geldin Bebek, Evde Bakım projemiz var. Günlük işler yaparak ilçe belediye başkanlığı yapılmaz. Hep halkın içindeyiz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızı asla reklam unsuruna çevirmeden, mahcup etmeden, sessiz sedasız erzak yardımı yapıyoruz. Kira yardımı dahil sadece geçen yıl 1.5 milyon lira sosyal yardım yaptık. Bunun içinde ilaç yardımları da var.


'SEYHAN'A DENİZİ DEĞİL AMA PORTATİF HAVUZU GETİRDİK


Çocuklarla ilgili ne tür projeleriniz var? 



Adana çok sıcak bir yer. Bu nedenle yazları çok fazla can kaybı olur, boğulma vakaları artar. Çocuklar pis suları olan kanallara girip hem mikrop kapmasın, hem de boğulmasınlar diye portatif havuz uygulaması başlattık. 7 bin çocuğumuza hocalarının nezdinde sertifikalı yüzme öğrettik. Boğulma sayıları azaldı. Bu yaz aynı uygulamayı iki buçuk kat daha fazla yaptık. 25 yerde havuz kuruyoruz. Arkasından buz pateni projesini gündeme getirdik. Çocukların hayallerini gerçekleştirdik. Çocuklara dokunuyoruz.



Posta


Geri Dön