29 / 03 / 2024

Adana'da arsa sıkıntısı emlak fiyatlarını arttırıyor!

Adana'da arsa sıkıntısı emlak fiyatlarını arttırıyor!

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, Adana'da son günlerde bir türlü çıkmayan imar planlarından dolayı çok ciddi arsa sıkıntısı yaşandığına da dikkat çekti..



Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, sadece bina yıkıp, yeni bina yapmanın kentsel dönüşüm olmayacağını söyledi. 

Uçar, yaptığı açıklamada, kimsenin taşınmadığı, mahalleden ayrılmadığı ve kısmen de olsa mahalle kültürünün devam ettiği yerinde dönüşümün esas alınması gerektiğini belirterek, "Mahallenin ihtiyaçları, sosyal dokusu, teknik altyapı ihtiyaçları ve tabi ki, olmazsa olmaz yeşil alanları ve rekreasyon alanlarıyla bir bütündür. 

Sadece yeşil alan, sadece sosyal tesis, sadece kültürel tesis alanı yapmak da yetersizdir. 


Eskinin yıkılmasıyla oluşacak olan yeni yapılaşma tarzında kesinlikle tüm teknoloji imkanları kullanılarak rüzgar koridoru, güneşlenme süreleri, gölgede kalkma durumları, enerji tasarruflu binalar yapılması gereklidir. 

Kentsel dönüşüm sadece bir mühendislik projesi değildir. Sosyologların, tarihçilerin, psikologların da bulunduğu sosyal bir projedir" diye konuştu. 

Kentsel dönüşüm uygulanacak bölgelerde halkın bilinçlendirilmesinin de çok önemli olduğuna da işaret eden Başkan Uçar şöyle devam etti: 

"Vatandaş ne yapacağını bilmez durumda. Zaman zaman odamıza başvurmaktadır. Gönüllü olarak her türlü desteği vermeye çalışıyoruz ama yeterli olmuyor. Halkı bilinçlendirmek için mahallelerde yetkili birimlerin sık sık toplantı yaparak bilgi vermeli, vatandaşın mağduriyeti engellenmelidir. Halkımız bu konuda yeterli bilgiye sahip değildir. Uygulama yapılacak mahallelerde kentsel dönüşüm masası oluşturularak da doğru bilgiler verilmek suretiyle mahalle sakinlerine yardımcı olunmalıdır. 

Fırsatçı kişiler ortaya çıkarak vatandaşı mağdur edebilirler, yanlış yollara sürükleyebilirler. 


Uygulama yapılacak alanlarda ilimizi daha yaşanır bir hale getirmek için modern şehircilik anlayışında binalar yapılarak yeşil alanlar, kentsel donatı alanları, kent meydanları oluşturulmalı ve tarihi dokular da korunarak kentimize kazandırılmalıdır" Ülke ekonomisinin lokomotifi olan inşaat ve gayrimenkul sektöründe. Adana'da son günlerde bir türlü çıkmayan imar planlarından dolayı çok ciddi arsa sıkıntısı yaşandığına da dikkat çeken Uçar, "Bu durum, arsa fiyatlarının, dolayısıyla da daire fiyatlarının gereğinden yüksek rakamlara satılmasına yol açmaktadır. Bu durum ciddi bir sektör olan emlakçı esnafımızın da iş yapamayarak, zor günler geçirmesine sebep olmaktadır" dedi. 


Adana Çukurova Press


Geri Dön