26 / 04 / 2024

Adana'nın değerlenen bölgeleri neresi?

Adana'nın değerlenen bölgeleri neresi?

Adana merkez ilçelerinden Çukurova’nın 100. Yıl Mahallesi ile Sarıçam’ın Sofulu bölgesi son zamanlarda emlak sektöründe öne çıkıyor.



Tarım ve sanayi kenti  Adana  yıllardır göç alan büyük bir şehir. Göç eden vatandaşlar da ağırlıklı olarak fabrikaların çevresinde yerleşmiş durumda. Buralarda zamanla oluşan çarpık kentleşmenin önüne geçmek için çok sayıda çalışma hayata geçirildi. Özellikle Seyhan’da yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları ile şehir merkezinin değişmesi bekleniyor.

Harmoni Gayrimenkul Değerleme Adana Bölge Müdürü Mustafa Necati Erden, bu ildeki şehirleşmenin daha düzenli hale gelmesi  için kentsel dönüşüme yönelmenin mecbur olduğuna işaret ediyor.  Şehirde bir yandan kentsel dönüşüm bir yandan yeni  gelişim alanları ile Adana’nın değiştiğine dikkat çeken Erden, şehrin yeni cazibe merkezini  Sarıçam olacağına işaret ediyor.


Harmoni Adana Bölge Müdürü Mustafa Necati Erden’in değerlendirmeleri ve açıklamaları şöyle…


Gayrimenkul sektöründe Adana’da bir hareketlilik var mı?
Adana’da gayrimenkul sektörü, ülkenin geneli gibi, konut yoğunluklu gelişme göstermektedir. Ticari olarak ise Adana’nın batısında D-400 Karayolu civarında, Yenice Lojistik Merkezi projesinin etkisi ile bu bölgeye yakın arazilere talebin arttığı gözlenmektedir.  


Kentsel dönüşüm Adana’da ne aşamada?
Adana sanayi kenti olması dolayısı ile yoğun göç almış ve bu göç dalgasının etkisi ile fabrikaların yakın çevresinde hızlı bir kentleşme süreci geçirmiştir. Bu bölgelerin merkeze yakınlaşması sonucu başta trafik, altyapı vb. sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sebeple Adana’nın şehirleşmeyi daha düzenli hale getirmek için kentsel dönüşüme yönelmesi kaçınılmazdır.


Kentsel dönüşüm çalışmalarına baktığımızda, bahsettiğimiz çarpık kentleşmenin en fazla olduğu ilçe olan Seyhan’da faaliyetler diğer merkez ilçelere göre daha hızlı ilerlemektedir. Adana çarşı merkezini; doğuda Seyhan Irmağı, kuzeyde tren hattı, güney ve batıda metro güzergahı arasında kalan alan olarak kabul edersek, bu merkezin periferini kentsel dönüşüm yapılması gereken alanlar olarak düşünebiliriz.


Seyhan ilçesinde, faaliyetlerin en ileri durumda olduğu bölge İsmetpaşa ve Barış Mahallesi’dir ki bu bölge merkezin kuzeybatısına düşmektedir. Bu bölgede 1. etap 1. kısım tamamlanarak konutlar hak sahiplerine teslim edilmiş, 2. kısım inşaatları ise devam etmektedir.


Seyhan ilçesinde dikkat çeken bölgeler ise merkezin güneyi olan Barbaros, Bey Mahalleleri ile Yenibey, Şehitduran, Mestanzade, Hürriyet Mahalleleri’dir. Adana şehir merkezi kuzey ve kuzeybatıya doğru gelişmekte iken merkezin güneyi eski yerleşim sahası olarak kalmıştır. Bahsettiğimiz kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanırsa güneyin tekrar cazibe merkezi olması kaçınılmazdır. Bu sayede günden güne dayanılmaz hale gelen trafik sorunun da bir nebze azalması beklenebilir. Barbaros ve Bey Mahalleleri’nde hak sahipleri ile görüşmeler uzun süredir devam etmekte olup hak sahipleri ile anlaşmaların sağlandıktan sonra yakın zaman içinde temel atılması beklenmektedir. Ayrıca Seyhan ilçesinde Yenibey, Şehitduran, Mestanzade Mahalleleri de kentsel dönüşüm kapsamına alınmış olup bu bölgelerde de görüşmeler devam etmektedir.

 

Seyhan ilçesinde Hürriyet ve Döşeme Mahalleleri de kentsel dönüşüm kapsamına alınmış olup bu bölgelerde faaliyetler henüz başlangıç aşamasındadır. Ayrıca ilçede, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm kapsamına aldığı Fatih ve Ziyapaşa Mahalleri de bulunmakla birlikte bu bölgelerde çalışmalara başlanmamıştır.

 

Adana’nın diğer merkez ilçesi olan Yüreğir ilçesi Kışla Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi tamamlanmış olup konutlar hak sahiplerine teslim edilmiş ve oturum başlamıştır. Seyhan Irmağı’nın doğu yakası olan Sinanpaşa Mahallesi’nde ise yıllar önce başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları sonuçlanamamıştır. Bu bölgenin şehrin merkezinde olması nedeni ile Sinanpaşa Mahallesi’nin estetik bir görüntüye kavuşması şehir halkının beklentilerindendir. Ayrıca Sinanpaşa Mahallesi’nin kuzey komşusu olan Yavuzlar Mahallesi’nde de görüşmelerin yapıldığı belirtilmektedir.


Bu şehirde hangi bölgeler değerleniyor? Yatırımcılar için cazip bölgeler neresi?
Konut olarak düşündüğümüzde merkez ilçelerde Çukurova ilçesinde 100. Yıl Mahallesi, Sarıçam ilçesinde ise Sofulu bölgesi öne çıkmaktadır. Bu bölgeler yeni yerleşim bölgeleri olması nedeni ile önümüzdeki yıllarda gayrimenkul fiyatlarının diğer bölgelere göre daha fazla artması beklenmektedir.


Neden bu bölge ve ilçelerin değerlendiğini düşünüyorsunuz?
Bu bölgeler yeni gelişim alanları olarak planlanmış olup inşaatlar hızla yükselmiştir. Bölgede inşaatlar tamamlandıkça kent kimliği dikkate çeker hale gelmekte ve düzenli şehirleşme yapısı ortaya çıkmaktadır. Bu bölgelerin önümüzdeki yıllarda daha fazla değerleneceğini düşünmekteyim.


Konut fiyat artışı bakımından ilk sıradaki ilçeler hangileri? Neden buralarda artış yaşanıyor?
Fiyat artışı olarak Sarıçam ilçesini ilk sırada alabiliriz. Sarıçam ilçesi gayrimenkul stoğu olarak merkezin en düşük ilçesi iken yeni imar sahalarının açılması ile ilçeye talep artmış, talep artışı ile birlikte fiyatlarda bir yükselme gözlenmiştir. Yine de artan talep ve fiyatlara rağmen merkezin en ucuz ilçesinin Sarıçam olduğunu söyleyebiliriz. Fiyat artışının yüksek olması baz etkisi ile açıklanabilir.

 

Sarıçam’dan sonra Yüreğir’i sayabiliriz. Yeni açılan imar sahalarının fazla olmamasına rağmen Kuzey Adana’nın doyum noktasına ulaşması sonucunda merkeze yakın olması nedeni ile Yüreğir tercih edilmektedir.

 

Kuzey Adana olarak adlandırdığımız Çukurova ilçesi ve Seyhan İlçesi’nin kuzey kesimleri ise halkın ilk tercih noktasıdır. Özellikle Turgut Özal Bulvarı ve Kenan Evren Bulvarı’nın cazibesi devam etmekte ve uzun süre de devam edecek gibi görünüyor. Fakat daha önce bahsettiğim üzere bölgenin doyum noktasına ulaşması sükûnet arayan halkı bu bölgeden kısmen de olsa uzaklaştırmaktadır.  Çukurova ilçesinde yukarıda da bahsettiğimiz gibi 100. Yıl Mahallesi’ne, Seyhan ilçesinde ise Gürselpaşa Mahallesi’ne doğru bir eğilim söz konusu. Bu bölgeler merkezin kuzeybatısına düşmekte.


Adana merkez dışında öne çıkan ilçesi hangisi, neden?
Yumurtalık ilçesini dikkate alabiliriz. Yumurtalık ilçesinde imar yoğunluğunun artması ile çok katlı yapılaşmanın arttığı gözlenmekte. Yumurtalık ilçesinde yazlık konutlar yoğun olup ilçenin nüfusunda yaz aylarında artış yaşanmaktadır.


Akdeniz Bölgesi’nde dikkat çeken il veya ilçeler neresi, neden? Mersin, Hatay gibi iller için neler söyleyebiliriz?
Mersin her daim canlı, dinamik bir şehir olmuştur. Özellikle limanın da etkisi ile ticari hareketlilik üst düzeyde seyretmektedir. Doğru yatırımlar ile Adana seviyesine gelebilir. Hatta Adana’yı geçebilecek potansiyeli de mevcut görünmekte. Ayrıca deniz kıyısında olması, batı ilçelerinin Antalya’ya yakın olması ile turizm sektöründe de gelişim gösterebilir. Şu anda yapımı devam eden Mersin-Antalya D-400 Karayolu’nun tamamlanması ile özellikle Anamur ilçesinde turizm sektörünün gelişmesi beklenebilir.

 

Hatay’dan söz edecek olursak; sınır komşumuz olan Suriye’de hala devam etmekte iç karışıklık doğrudan ve dolaylı olarak Hatay’a zarar vermektedir. Merkez ilçelerde ve sınıra yakın ilçelerde bir durağanlık söz konusu. 


Geri Dön