25 / 04 / 2024

Adıyaman'ın deprem risk analizi belirlendi!

Adıyaman'ın deprem risk analizi belirlendi!

Adıyaman'ın 'İstatistiksel Deprem Riski Analizi' yapılarak elde edilen veriler ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşıldı. Deprem öldürmez, bina öldürür, yapılan binalar da sağlam olursa en az can ve mal kaybı yaşanır...




Adıyaman'ın 'İstatistiksel Deprem Riski Analizi' yapılarak elde edilen veriler ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşıldı. Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu taralından İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hazırlanan 'Adıyaman'ın İstatistiksel Deprem Risk Analizi' adlı proje kapsamında elde edilen veriler rapor haline getirildi. Oluşturulan rapor ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla Adıyaman Üniversitesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında paylaşıldı. 


Rektörlük Konferans Salonu "nda gerçekleşen toplantıya; Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prol. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman Eski Milletvekili ve AK Parti Adıyaman Belediye Başkan Adayı Fehmi Hüsrev Kutlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Koyuncu, MYO Müdürü Murat Aydın, Kahta MYO Müdürü Doç. Dr. Ahmet Zafer Tel. kamu kurumlarının müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve ilgili kurumlardan uzmanlar katıldı. 


Toplantının açılış konuşmalarını, inşaat Mühendisleri Odası Adıyaman İl Temsilcisi Özgür Tunç, il Afet Müdürlüğü Şube Müdürü Abdurrahman Biçeri ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü gerçekleştirdi. Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, konuşmasında depremsellığin Adıyaman için bir dezavantaj olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Adıyaman'ımız Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde 1. derece deprem bölgesinde bulunuyor. Bu durum mühendislikle ilgili çok önemli yapısal tedbirler ile yönetimsel tedbirlerin alınmasını gerekli kılıyor. Bu tedbirleri aldığımız takdirde üzerimize düşen vecibeleri yenne getirmiş oluyoruz ve tabi ki Adıyaman'ımızda, güzel nimetlerin sunulduğu bu yaşam ortamında, bahşedilmiş doğal güzellikler kpensinde. huzurumuza huzur katıp birlikte kardeşçe yaşayarak hayatımızı devam ettirebiliyoruz. Bu bakımdan Adıyaman ile ilgili bu tür deprem risk analizi gibi çalışmalara ihtiyacımız var. Çalışmada emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ediyorum.! Adıyaman Üniversitesi öğretim Üyeleri Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ulaş inan ve Proje Yardımcı Araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu, proje kapsamında yapılan çalışmalan ve bu çalışmalardan elde edilen verileri yaptıkları sunumlarla paylaştı. Yrd. Doç. Dr. Ulaş İnan, sunumunda deprem, depremin oluş mekanizması, parametreleri ve çeşitleriyle ilgili katılımcılara genel bilgiler verdi. 


Türkiye'nin deprem tehlikesi yüksek bir ülke olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr İnan, "Bu projenin sonuçlarından biri olarak da Adıyaman ilinde bir deprem eğitim semineri düzenlemeyi düşünüyoruz. Ayrıca öneri olarak da Adıyaman'ın deprem risk haritasının hazırlanarak bunun duyuru olarak halka sunulması İçin bir çalışma yapılmasını önereceğiz. Bunlar yapıldığı zaman imara yeni açılacak yerlerde deprem riski aynntılı olarak saptandığı için yapılacak binalann depreme daha dayanıklı olması bağlamında gerekli önlemler alınmış olacaktır. 


Uzmanların deprem konusunda her zaman söyledikleri bir şey vardır. 'Deprem öldürmez, bina öldürür." O yüzden biz zemin hakkında detaylı bilgileri verirsek, yapılan binalar da sağlam olursa en az can ve mal kaybıyla depremden kurtulmuş oluruz" diye konuştu. 


Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu ise sunumunda deprem kuşaklan, Doğu Anadolu Fay Sistemi üzerinde meydana gelmiş önemli depremler, Adıyaman Fay temler hakkında bilgilererek araştırma sonucunda elde edilen bulguları katılımcılarla paylaştı. 


Adıyaman'da 12,5 yıl içerisinde aletsel büyüklüğü 5'ten büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 90'dan fazla olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Zorlu, şunlan söyledi: "Adıyaman'ın İstatistiksel Deprem Risk Analizi başlıklı proje çalışmamızda Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde, 1900 tarihinden günümüze kadar, Adıyaman ili merkez olmak üzere, 125 km yançapında bir daire alanı içerisinde meydana gelmiş depremlerin istatistiki çalışmaları sonucunda Adıyaman ilinde beğında tekrarlanabileceği hakkında bazı venler elde ettik. 


Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda genel olarak söyle bir sonuca ulaştığımız) söyleyebiliriz. Adıyaman İlinin Depremsel Risk Analizi aletsel büyüklüğü 3 ve üzen, 4 ve üzeri, 5 ve üzen depremler için ayrı ayrı yapılmış ve şu sonuçlar elde dilmiştır. 1900-2013 yılları arasında meydana gelmiş ve aletsel büyüklüğü 3 ve üzerinde olan depremler modellenerek. ardışık deprem oluş zamanlan belirlenmiştir. Bu modellere göre, 200 gün içensinde aletsel büyüklüğü 3'den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 98 den fazladır. Yine 200 gün içerisinde aletsel büyüklüğü 4'den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 73'den fazla iken 4 bin 500 gün (12,5 yıl) içerisinde aletsel büyüklüğü 5'den büyük bir depremin olma olasılığı ise yüzde 90'dan fazladır. 


Adıyaman tüm Türkiye'de olduğu gibi deprem tehlikesi yüksek bir konumda bulunmaktadır. Bu nedenle yapmış olduğumuz binalarımızın depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmesi. meydana gelebilecek olası bir depremde ortaya çıkabilecek can ve mal kayıplannın en aza indirilmesi noktasında oldukça büyük önem taşımaktadır. Adıyaman'ın sorunlannın çözülmesiyle ilgili projelere büyük önem gösteren ve bize desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'ye teşekkür ediyoruz." 


Adana İlk Haber


Geri Dön