19 / 04 / 2024

Adnan Zanburkan: Roma mezarlığına lüks konut yapılamaz!

Adnan Zanburkan: Roma mezarlığına lüks konut yapılamaz!

Kocaeli İl Kültür Ve Turizm Müdürü Adnan Zanburkan, “Roma mezarlığına lüks konut” başlıklı haberimizle ilgili, “Böyle bir şey söz konusu değil. Tarihin talan edilmesine asla müsaade etmeyiz” dedi.



Kocaeli İl Kültür Ve Turizm Müdürü Adnan Zanburkan, “Roma mezarlığına lüks konut” başlıklı haberimizle ilgili, “Böyle bir şey söz konusu değil. Tarihin talan edilmesine asla müsaade etmeyiz” dedi


İl Kültür Ve Turizm Müdürü Adnan Zanburkan, 28 Haziran 2015 tarihli gazetemizde yer alan “Roma mezarlığına lüks konut” başlıklı haberimizle ilgili bir açıklama yaptı. Zanburkan, Bağçeşme Mahallesi’nde tarihi konutların üzerine konut yapılması gibi bir durumun kesinlikle olmadığını kaydetti. Bağçeşme Yazar Sokak’ta Roma nekropolüne ilişkin bazı denetimsizliklerin olduğunu ve inşaat firmaları tarafından talan edildiğini ilişkin haberi yalanlayan Zanburkan, “Haber gerçeği yansıtmıyor” dedi. 


İLGİSİZ KİŞİLERİN BEYANI 

Zanburkan’ın açıklaması şu şekilde: “Yapılan haberin kamu ile ilgisi olmayan kişilerin beyanlarına itibar edilerek yapıldığı ve gerçeği yansıtmayan, kamuoyunu yanlış bilgilendiren ifadeler olarak anlaşılmıştır. Bahsedilen inşaat alanı ile nekropol alanı arasında yaklaşık 500 metre mesafe bulunmaktadır. İki fotoğraf kullanılarak, aynı alanmış gibi gösterilmektedir. İkisi birbirinden ayrı alandadır. Nekropol alanı otoban köprüsünün sağ tarafında otobanın yanında yer almaktadır. Bahsedilen inşaat alanı ise Bağçeşme sırtlarından üniversiteye giderken sağ tarafta tepelik alanda, Topçular Mahallesi 20 N4A pafta 4189 ada, 1,2,3,4,5 nolu parsellerdir.


İMARA AÇIK ALAN

Anılan alan 3. derece sit alanı olup, imara açık alandır. Yapılan inşaatlarda, Müze Müdürlüğümüz denetiminde yapılmaktadır. Müze Müdürlüğümüzce gerekli sondaj kazıları yapılmış, herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığı hususunda rapor yapılmış, Koruma Kuruluna gönderilmiş, Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun 05.08.2014-15-91 nolu kararı ile 3. derece sit alanı olarak ilan edilmiş, yapılacak inşaat alanında herhangi bir buluntu kaybının olmaması nedeniyle Müze Müdürlüğü denetiminde yapılmasına karar verilmiş, Müze Müdürlüğünce gerekli çalışma yapılmıştır.


YETKİ YOK 

Kültür ve Turizm Müdürü olarak herhangi bir inşaata izin verme yetkim olmadığı gibi, hiçbir idarecinin de yetkisi söz konusu değildir. İzinler Müze Müdürlüğü raporu ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Tek yetkili kurum burasıdır. Nitekim buraya inşaat izni kurul kararı doğrultusunda verilmiştir. Bir yıl önce  yazılan, ‘İzmit’in tarihi betona boğuluyor’ başlıklı haber benim dönemimde olmadığı gibi aynı zamanda kullanılan fotoğraf 10 yıl öncesinin, nekropol alanı fotoğrafıdır. O alanda herhangi bir çalışma söz konusu değildir. Nekropol alanı 1. Derece sit alanı olup koruma altındadır.


MAKSADI BELLİ HABER

Bakanlığımızca yüzey araştırması yapma izni verilen, Ayşe Çalık Roas’la beraber alanda Müze Müdürlüğü ile birlikte inceleme yapılmış, herhangi bir Roma Dönemi mezarına da rastlanmamıştır. Bu tür haberlerin yetkisiz kişilerin beyanlarına dayanılarak, ne amaçla yapıldığı tarafımızdan anlaşılamamıştır. Müdürlüğümüz tarihi kültür varlıklarının korunmasına yönelik, gerekli titizlik ve hassasiyeti göstermekte ve son yıllarda yapılan müzeler, restorasyonlar, kazılar bunun açıkça göstergesidir. Müdürlüğümüzce yasa ve yönetmeliklere dayanmayan hiçbir işlem yapılmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” 



Kocaeli Manşet


Geri Dön