25 / 04 / 2024

AFAD'dan son dakika açıklaması: Elazığ'da 10 binden fazla bina analiz edildi! 

AFAD'dan son dakika açıklaması: Elazığ'da 10 binden fazla bina analiz edildi! 

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, vatandaşların barınması için deprem bölgesinde 10 binden fazla binanın analiz edildiğini söyledi ve "Konteynerlerle ilgili hedefimiz çalışmaları iki hafta içerisinde bitirmek." dedi...



Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, merkezi Sivrice ilçesi olan Elazığ yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD'ın yaptığı çalışmalara ilişkin açıklama yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, depremi İstanbul'daki Afet Müdahale Planı Toplantısı'nda öğrendiğini belirten Güllüoğlu, bu bilgi üzerine afet müdahale planlarının çalışılmaya başladığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Elazığ'a gittiğini, çevre illerdeki ekiplerin kente sevkinin başlatıldığını kaydeden Güllüoğlu, enkaz bölgelerinden ve ihbar yapılan yerlerden bilgi alındığını belirtti.

Enkaz bölgelerindeki vatandaşların kurtarılmasına yönelik arama-kurtarma çalışmaların yapıldığını belirten Güllüoğlu, 45 kişinin AFAD, jandarma, sivil toplum kuruluşları ve itfaiye ekiplerinin iş birliği içerisinde kurtarıldığını açıkladı.

Güllüoğlu, depremin ardından yaşanan 6 günlük süreçte de barınma alanlarının oluşturulması için çaba sarf edildiğine dikkat çekti. 

Elazığ ve Malatya'da çadır dağıtıldığını söyleyen Güllüoğlu, halkın açıkta kalmasının engellenmesine, ihtiyaçlarının giderilmesine gayret gösterildiğini belirtti.

Arama kurtarma çalışmalarında görev alanlara, jandarma, emniyet ve itfaiye ekiplerine teşekkür eden Güllüoğlu, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen ayni yardımların koordine edildiğini vurguladı.

Güllüoğlu, gelen yardımların vatandaşlara dağıtımının devam ettiğini açıkladı.

"En doğru yardım türü nakdi yardımdır"

"Elazığ'daki afetzedelere en doğru yardım türü nakdi yardımdır" diyen Güllüoğlu, konteyner kent kurulmasıyla ilgili olarak belirlenen alanda alt yapı çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Güllüoğlu, şunları kaydetti:

"Konteynerlerin sevki başladı, hedefimiz çalışmaları iki hafta içerisinde bitirmek. Konteyner alanların önemli kısmı altına zemin hazırlamak. Önümüzdeki iki hafta içerisinde altyapı çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Çadır, okul, spor salonu gibi geçici barınma alanları bu süreçte hizmet vermeye devam edecek. İlk başta bin konteyner, sonra ihtiyaca göre bin konteyner, Sivrice için de 200 konteyner planlamamız var." 

"Yardım kampanyasındaki bağış 81 milyonu geçti"

AFAD'ın başlattığı yardım kampanyasını hatırlatan Güllüoğlu, kampanyanın şeffaf şekilde yürütüldüğünü, hem AFAD hem de bir televizyon kanalındaki kampanyaya 81 milyon TL'nin üzerinde bağış geldiğini açıkladı.

Güllüoğlu, televizyon kanalındaki kampanyada yapılan taahhütlerin de yerine getirilmeye başladığını belirtti.

Arama-kurtarma çalışmalarının sona erdiğini belirten Güllüoğlu, barınma kapsamında yapılanların devam ettiğine, eksikliklerin de giderildiğine dikkat çekti.

AFAD Başkanı Güllüoğlu, "Açıkta kalan kimse olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Okullarımız ve spor salonlarımızda hala boş kapasite var." dedi. 

Beslenme alanında gerçekleştirilen hizmetleri açıklayan Güllüoğlu, iyileştirme, psikososyal faaliyetlerin başladığını belirtti. 

"10 binden fazla bina analiz edildi"

Depremin korkutan bir gerçek olduğunu belirten Güllüoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün deprem bölgelerinde bina analiz çalışmaları yürüttüğünü hatırlatarak, şunları söyledi:

"Analizler neticesinde ağır hasarlı, orta hasarlı, hafif hasarlı veya hasarsız bina tespitinde bulunuluyor. Bu analiz, bu depremden binaların hasar gördüğünün ya da görmediğinin analizidir, binanın tüm özelliğine dair değildir. Bugüne kadar 10 binden fazla bina analiz edildi, çalışmalar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri her gün yüzlerce, binlerce binayı analiz ediyor. Analizi biten binaların sahiplerine 'binanız hasarsız ya da şu seviyede hasarlı çıktı' diye bilgilendirme başlayacak. Elazığ Valiliğimiz tarafından telefonla ya da internet üzerinden bilgilendirmeler yapılacak."

Evi yıkılanlara kamu bütçesinden ödemelerin başladığını belirten Güllüoğlu, bazı ihtiyaçlar için de yardım kapsamında gelen kaynakların kullanılacağını, bunların da şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşılacağını da açıkladı.

Arama-kurtarma çalışmalarında gittikçe profesyonelleşildiğini, uluslararası standartlarda ekiplerin görev aldığını belirten Güllüoğlu, arama-kurtarmada itfaiye, sivil toplum kuruluşları ekipleri, jandarma arama-kurtarma, UMKE ekipleriyle omuz omuza çalışıldığını açıkladı.

Güllüoğlu, arama-kurtarmada enkazda kalanların sağ kurtarılmasının asli hedef olduğuna dikkat çekerek, Elazığ depremi sırasında kurtarılan her bir kişi  için büyük sevinç yaşandığını belirtti. 

Güllüoğlu, "Bir vatandaşımızın önce sesini duymak, onunla temas kurmak, canlı kurtarmak birçok yorgunluğu silip, götüren bir an oluyor. Son 6 günde unutamayacağımız anlar, birçok çocuğumuzu enkazdan çıkarttığımız anlardı. Umarız bundan sonraki afetlerde arama-kurtarmaya az ihtiyaç olur." diye konuştu. Deprem bölgesinde AFAD'ın iyileştirme faaliyetlerine, çalışmalarına süreceğini belirtti..

Elazığ depreminin ardından yaşanan artçı sarsıntıları da anımsatan Güllüoğlu, "Depremin ardından, son 6 gün içerisinde bin 579 artçı meydana geldi, bunların 22'si 4 büyüklüğünün üzerinde." dedi.

Güllüoğlu, genel itibarıyla 10 gün süresinde artçıların azaldığını, bazı deprem türlerinde bunun daha uzun süreli olabileceğini, rakamlara bakıldığında frekansın azaldığını da açıkladı. 

Türkiye, tarihinin en hızlı ve etkili afete müdahalesini Elazığ'da yürüttü! 

Süleyman Soylu: Yıkımlar devam edecek!

Elazığ'da 4 bin 474 konut ağır hasar aldı!


 


Geri Dön