19 / 04 / 2024

Afet konutlarının yapımı devam ediyor!

Afet konutlarının yapımı devam ediyor!

AFAD, afetlerde zarar görenler için konut inşa ediyor. 2018'de bin 80 aile konut sahibi oldu. İlk iki yıl herhangi bir ödemesi bulunmayan AFAD Afet Konutları'nın teslim edilmesinden sonraki üçüncü yıldan itibaren ödemeler aylık olarak yapılıyor.



AFAD, afet olmadan önce meydana gelebilecek zararları önleyecek veya en aza indirecek önlemlerin alınması, etkin müdahale ve koordinasyonun sağlanması gibi konuların yanı sıra afet sonrasında iyileştirme çalışmaları yürütüyor. Bunlardan biri de AFAD Afet Konutları...

Zarara yol açan afetler sonrasında afetzedelerin mağduriyetlerini giderebilmek için 7269 sayılı 'Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun' dâhilinde AFAD Afet Konutları inşa ediliyor.

Ekonomist'te yer alan habere göre; Afetlerden sonra yapıların hasar tespiti yapılarak kullanılamayacak olanlar belirleniyor. Bu yapıların hak sahiplerinin kimler olduğunun tespit edilmesiyle birlikte AFAD Afet Konutları yapım süreci de başlamış oluyor. Hak sahipliği sonrasında etüt proje çalışmaları tamamlanıyor. Tüm bu süreçte yapıların inşası da planlanıyor, inşa edilen yapılar arasında kalıcı konutların yanı sıra işyerleri ve ahırlar da bulunuyor. Vatandaşın zarar gören kazanç kapıları yeniden yapılmış oluyor. Böylece afetzedeler, yuvalarına, ekmek teknelerine ve hayvanlarının barınaklarına kavuşuyor.

AYLIK CÜZİ ÖDEMELERLE EV SAHİBİ OLMAK MÜMKÜN

AFAD Afet Konutları'nda oturan hak sahipleri, evlerin maliyetini aylık olarak çok cüzi miktarlara tekabül eden yıllık taksitler halinde ödeyerek ev sahibi yapılıyorlar, ilk iki yıl herhangi bir ödemesi bulunmayan AFAD Afet Konutları'nın teslim edilmesinden sonraki üçüncü yıldan itibaren, 7269 sayılı kanuna göre, ödemeler yıllık olarak bankaya yapılıyor. Konut maliyetleri, hak sahipleri tarafından 18 yılda bankalara ödeniyor. Cüzi miktarların peyder pey ödenmesiyle ev sahibi yapılan afetzedeler, banka ile aralarında yaptıkları anlaşmaya istinaden herhangi bir çağrıya gerek kalmaksızın borçlarını ödüyorlar. Kanuna göre üç yıl art arda ödemesi yapılmayan konutlar, hak sahipleri tarafından iade ediliyor.

2018'DE 1.080 AİLE YUVASINA KAVUŞTU

Sadece 2018 yılında bin 80 AFAD Afet Konutları, hak sahibi afetzedelere teslim edildi. Afetzedeler, afete dirençli evlerinde huzurla yaşamaya başladı. 1.080 aile, afet durumunda sokakta kalma endişesi olmadan sağlam yuvalarında olmanın tadını çıkarıyor. Hak sahibi afetzedelere konutları teslim edilmeye devam ediyor. En son, Artvin Arhavi'de 23 afetzede evlerinin kurasını çekti ve birkaç hafta içinde ailesiyle birlikte yeni yuvasına kavuştu. Trabzon Dernekpazarı'ndaki 28 afetzede aile, kuraları çekimi sonrası evlerini teslim aldı. Adıyaman'da, bin 718 aile konuttan, 443 aile ahırdan, 15 aile de işyerinden hak sahibi kabul edildi. Bunlardan etüt proje çalışmaları tamamlanan 394 ailenin konutları tamamlanma aşamasına geldi. Çanakkale Ayvacık'ta depremzedeler için yapılan 245 konut tamamlandı. İnşaatına devam edilen ilave 40 konut da 2019 başında teslim edilecek.


Geri Dön