28 / 03 / 2024

Ağaoğlu: Yabancıya 3 milyarlık konut sattık!

Ağaoğlu: Yabancıya 3 milyarlık konut sattık!

İşadamı Ali Ağaoğlu, 102 farklı yabancı ülke vatandaşına konut satarak ülkeye 3 milyar dolar kazandırdıklarını açıkladı.



Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Uludağ’da gerçekleştirilen yıllık basın buluşmasında ekonomiye ve şirketin faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yabancılara gayrimenkul satışına yönelik düzenlemeler sayesinde sektörün ülkeye ciddi döviz kazandırdığını anlatan Ali Ağaoğlu “En fazla döviz getiren grupların başındayız. Ekibimizle birlikte 3 milyar doların üzerinde dövizi getirip bu ülkenin kasasına koymayı başardık. Bu çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Konut satın alan yabancıların profiline de değinen Ali Ağaoğlu, “102 farklı ülkenin pasaportunu taşıyan insan var projelerimizden konut alıp oturan. Batı ülkelerinden gelenler de var ama ağırlığını Ortadoğu ülkelerinden gelenler oluşturuyor. Kısmen Orta Asya ülkelerinden gelenler de var” bilgisini paylaştı.


Hıyar, domates ve konut


Son dönemde konut sektöründe devletin çıkarmış olduğu teşvikler bulunduğunu anlatan Ağaoğlu şöyle konuştu: “Bunlar aslında yeni uygulamalar değil ama bizde yeni. Batı’daki gelişmiş ülkelerin çoğu yabancıya mülk satarak ilerledi. İspanya bunun en güzel örneği. Oradan sağladığı kaynakla ülkelerinin kalkınmalarını sağladılar. Bugün Londra’nın yüzde 10’u yabancılarındır. Döviz sadece ille de hıyarı domatesi ihraç ederek gelmez. Varlık satarak getirdiğiniz de kaynaktır. Türkiye’nin en büyük sorunu cari açık sorunu. Dövize ihtiyacımız var. Bunun da en kalıcı yolu yabancıya konut satışıdır.”


Daha önce konut alana oturma müsaadesi verilmesinin sektöre ve ekonomiye ciddi katkısı olduğunu anlatan Ağaoğlu, “Şimdi belli miktarın üzerinde yatırım yapana vatandaşlık veriliyor. Bu da güzel. Bizde 1 milyon dolarlık alım yapana veriliyor. Komşu Yunanistan’da 250 bin euroluk yatırıma oturma izni veriliyor. ABD’de de belli miktarda yatırım yaptığınızda belli bir süre sonra vatandaşlık veriliyor. KDV istisnası getirildi. Bunlar zaten Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz. Dünyada uygulanan modellerdi. Türkiye’ye gelmesi de son derece doğru ve isabetli karar. KDV’de bir istisna getirildi. Bunların hepsi olumlu ve olumlu sonuçlarını önümüzdeki dönemde alacağız” diye konuştu.


Yabancı yatırımcılar çok istekli ama


Son dönemde Ortadoğu başta olmak üzere çeşitli yurt dışı seyahatleri yaptıklarını ifade eden Ağaoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapmak için çok istekli olduklarını ancak ortamın biraz daha stabil olmasını beklediklerini, biraz daha istikrarı görmek istediklerini vurguladı. Ağaoğlu şunları söyledi: “Son Ortadoğu gezimizde, 12 günlük seyahatimizde 400’ün üzerinde işadamıyla temas kurduk. Özellikle batılı bankaların, finans kurumlarının Ortadoğu’daki büyük yatırımcılara Türkiye’ye ilişkin olumsuz yönde yazı yazdıklarını da duyduk. Maalesef böyle bir durumla da karşı karşıyayız. Ama şunu da çok net söylüyor Ortadoğu’daki yatırımcılar. Dışarıya 100 TL para götürürken çok çok iyiyiz diyorlar. Ama bunun 10 lirası bana lazım dediğimiz zaman da bunu alamayacaklarını gördüler Ortadoğu’daki yatırımcılar. Onun için Türkiye’ye yatırım yapma konusunda son derece istekliler. Ben önümüzdeki dönemde Türkiye’ye özellikle Ortadoğu’dan gelecek sermayenin çok daha artacağına inanıyorum. Bunu oradaki yatırımcıların bizimle paylaştğı duyguları da buradaki ilgililere özet olarak bildirdik. Son dönemde alınan kararların hem sektöre hem Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.”


Anadolu’ya açılımda ilk sırada


Trabzon var Anadolu’ya açılma diye bir projenin de gündemlerinde olduğunu anlatan Ağaoğlu “Anadolu’ya açılacağız. Başta kendi memleketim Trabzon geliyor. Araştırmalarımızı yapıyoruz. 2017’den itibaren bu hızlanarak devam edecek” dedi. Uludağ’a Avrupa’nın en güzel otellerinden birini yaptıklarını ifade eden Ağaoğlu “100 milyon dolar kadar para yatırdık. Ama Orman Kanunu ile kayak merkezi idare etmeye çalıştığın zaman olmuyor. O yüzden oteller kapanmış, köpekler geziyor. İşin bir de sosyal boyutu var. Buralardaki tesislerde çalışanların yüzde 60-80’i civardaki köylerde yaşayan çocuklar. Zor şartlara alışkın çocuklar çalışacak. En büyük istihdamı civar köylerdeki insanlara iş ve aş kapısı burası. Burayı Orman Kanunu ile idare ediyorsun, mevcut durum ortada. Onun için ya (burası Milli Park’tır, çekin gidin) deyin ya da Turizm Bakanlığı’na bağlayın. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı da uğraşıyor ama bir sonuç alınamadı. Erciyes’te Kayseri Büyükşehir Belediyesi 400- 500 milyon dolar yatırım yapıp Erciyes’i Avrupa ile yarışır hale getirdi. Ben senelerdir yatırım yapıyorum. Avrupa’nın en güzel kayak pistlerini kurduk, kapalı duruyor. Yazık, günah” ifadelerini kullandı.


Çekmeköy’de proje hazırlığı


En büyük projesi olan 1453 Maslak’ta 3000’den fazla daireyi teslim ettiklerini, projede yaşamın başladığını hatırlatan Ali Ağaoğlu “Şimdi ticarileri taşınmazları kiralamaya başlıyoruz. Bunun yanı sıra diğer projelere de start verdik. Sevgili belediyeleri aşarsak ilerleyeceğiz, ruhsat konusunda belediyelerde ciddi sıkıntı var. En fazla arazi stoku olan firmalardan biriyiz. 3-4 proje daha başlatabiliriz. İki tane Anadolu Yakası’nda projemiz var. 1996’da aldığım bir arazi var, Çekmeköy’de geliştirme hazırlıklarını sürdürüyoruz" dedi.


Sadece bina ile finans merkezi olunmaz


İstanbul Finans Merkezi projesine de değinen Ali Ağaoğlu, Türkiye’nin şu anda dünyada 17’nci büyük ekonomi olmasına rağmen dünya finans pazarında 71’inci sırada olduğunu söyledi. Ağaoğlu şunları söyledi: “Finans pastasından aldığımız pay çok düşük. Onun için İstanbul Finans Merkezi projesi çok stratejik ve iyi bir karar. Şövalyeliğini biz yaptık. Binalarımızın da kaba inşaatı bitti. Yatırımımız çok fazla. Kamu bankaları vs. geciktiler orada ama son dönemde ciddi bir atağa kalktılar. Kamu bankalarımız, finans kuruluşlarımız geliyor ama sadece onlarla finans merkezi olmaz. Oraya yabancı finans kuruluşlarını da getirmemiz lazım. Bunun için yasal düzenlemeler yapılmalı. Hükümet içinde koordinasyon kurulu çalışmalarını hızlandırıyor.”


DÜŞÜK FAİZLİ SATIŞ KAMPANYASI


Düşük faizli 20 yıl vadeli konut satış kampanyasının satışları tetiklediğini kaydeden ali Ağaoğlu, “Kampanyalarla kısmen faizler aşağı çekildi, bunları da müteahhitler karlarından fedakarlık ederek indirttiler. Ne kadar başarılı olduğunu ciddi satış yapıldığını hep beraber gördük. Faizlerin aşağı gelmesiyle insanların alım gücü arttı, erişimleri arttı ve harekete geçtiler. Bu da aslında konuta talep olduğunu, ancak insanların erişemediği için alamadığını gösteriyor. Kampanya mart sonunda bitecek. Çok sürdürülebilir olduğunu açıkçası düşünmüyorum. Kesmek zorunda kalacaklar. Maliyetleri fi yatlara yansıtmak zorunda kalacaklar.”


7.5 MİLYON KONUT YENİLENMELİ


Kentsel dönüşümün önemine de dikkat çeken Ali Ağaoğlu, “Türkiye’de çok konut yapıldığının yazılıp çizildiğine işaret ederek “Hayır böyle değil. Ülkede 22 milyon konut var. 99 deprem yönetmeliği sonrası yapılanlar 5 milyon. Eski stokumuz 15 milyon civarında. Bunların en az yüzde 50’si bırakın depremi, kendi ağırlığını bile taşıyamıyor. Görüyoruz bazı binalar durduk yere çöküyor. 7.5 milyon konutu kentsel dönüşümle yenilememiz gerekiyor. Bırakın niteliği, deprem yönünden çok kötü. İnsanlar canlı canlı tabutlarda yaşıyorlar” dedi.


YURT DIŞINA AÇILMA HEDEFİ


Markayı yurt dışına taşıma düşünceleri de olabileceğini ifade eden Ağaoğlu “Aslında Ortadoğu ve Orta Asya tarafından çok teklif var ama daha karar vermiş değiliz. Ama bu yıl sonuna doğru netleşir. Bunun için şirket içi yapılanmayı tamamlıyoruz. İçe dönük bir yapımız vardı. Biraz daha profesyonel arkadaşlarla kadrolarımızı takviye edip yurt dışına açılma hedefi ne ilerleyebiliriz” ifadelerini kullandı.


Dünya 


Haber Sözcü gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, geçtiğimiz hafta sonu Uludağ'da gerçekleştirilen organizasyonda grubun turizm, gayrimenkul, sanayi ve enerji alanlarındaki yatırımları hakkında bilgi verdi ve gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Son dönemde gayrimenkul sektörünü desteklemek için gerçekleştirilen mevzuat değişikliklerini hatırlatan Ağaoğlu, “Bence geç alınmış kararlar. Bunlar yeni ama bizde yeni. Birçok ülke bu düzenlemeleri çok önce yapıp kaynak akışını sağladı ve ülkeyi kalkındırdı” diye konuştu.

İLK PROJE TRABZON'A


Türkiye'nin en büyük sorununun cari açık olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, konut alan yabancı yatırımcılara vatandaşlık verilmesi ve KDV istisnası getirilmesi gibi uygulamaların çok daha önce hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti. Son dönemde Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yaptıkları ziyarette 400'ün üzerinde işadamı ile görüştüklerini söyleyen Ağaoğlu, “Türkiye'ye yatırım yapma konusunda istekliler ancak politik ve ekonomik ortamın stabil olmasını bekliyorlar” dedi.


Gelecek dönemde Anadolu'da yatırım yapmayı planladıklarını ve markayı yurt dışına taşımayı hedeflediklerini bildiren Ağaoğlu şöyle konuştu: “Ortadoğu'dan ve Asya'dan gelen işbirliği taleplerini değerlendiriyoruz. Bu konuda şirketini yeniden yapılandırıyoruz.” Anadolu'da yatırım yapacaklarını belirten Ağaoğlu, “Şirketimizin bu alandaki çalışmaları sürüyor. Oflu olduğum için ilk projeyi memleketim olan Trabzon'da yapmayı istiyorum” dedi. İstanbul'da ellerindeki arazi stokunu değerlendirmek istediklerini kaydeden Ağaoğlu, “Sevgili belediyeler eğer inşaat ruhsatı verirse 4 yeni projeye başlayacağız” dedi.

Farklı gayrimenkul ürünleri geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Ağaoğlu, Bodrum'da yaşlılar için yaşam merkezi konseptli bir proje planladıklarını söyledi.  Uludağ çok başıboş kaldı.

KÖPEKLER CİRİT ATIYOR


Türkiye’de kış turizminin en gözde merkezlerinden Uludağ'da sorunların yaşandığını belirten Ali Ağaoğlu, “Burayı Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kanunu ile idare edersen olmaz” dedi. Uludağ'a 100 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Ağaoğlu, “Birinci bölgede oteller boş, şimdi köpekler cirit atıyor. Uludağ'ın durumu ortada” dedi.



HENÜZ YOLUN BAŞINDAYIZ


15 Temmuz darbe girişiminden bu yana bürokraside bazı şeylerin değişmeye başladığını ve bunun yeterli olmadığını belirten Ağaoğlu, yerel yönetimler ve enerji sektörü başta olmak üzere bir çok alanda hâla sorunların bulunduğunu ifade etti. Paralel yapının bir kısmının devletten temizlendiğini söyleyen Ağaoğlu, “Yeterli mi? Değil. Daha bu işin siyasi partiler ve belediyeler ayağı duruyor. Orada gideceğimiz çok yol var” diye konuştu.

Çıkartılan problemlere ve yapılan engellemelere rağmen Türkiye'de iş yapmaya devam edeceklerini kaydeden Ağaoğlu, “Zorluklar bizi durdurmaz” dedi




Sözcü



Geri Dön