18 / 04 / 2024

Ahmet Altıparmak: Turizm Erzurum'un kalkınmasında kritik önem taşıyor!

Ahmet Altıparmak: Turizm Erzurum'un kalkınmasında kritik önem taşıyor!

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, ''Sağladığı ekonomik ve toplumsal kazanımlarının büyüklüğü ve kalkınma sürecini hızlandırma özelliğinden dolayı turizm sektörü Erzurum'un ekonomik ve toplumsal kalkınması açısından kritik önem taşıyor'' dedi.




Sağladığı ekonomik ve toplumsal kazanımlarının büyüklüğü ve kalkınma sürecini hızlandırma özelliğinden dolayı turizm sektörü Erzurum'un ekonomik ve toplumsal kalkınması açısından kritik önem taşıyor.Deniz seviyesinden yüksekliği bin 859 metre olan Erzurum ili uygun iklimi ve coğrafi yapısı nedeni ile kış ve spor turizmine; 4 bin yıla varan tarihi geçmişi ile tarih ve ötür mirası turizmine; Türkiye cm en zengin su kaynaklanma başlangıç noktasında bulmaması nedeniyle doğa ve su spcrian turizmine; bozulmamış doğası ve keşfedilmemiş alamaz ile eko-agro turizm faaliyetlerine; termal kaynaklan ve grakçe iyileşen hastane, toplantı alanları ve konaklama tesisten altyapısı ile sağlık turizmine ve  kongre fuar turizmine yönelik  geniş bir yelpazede değer ve varlık potansiyeli sunmaktadır.


DÜNYA ÇAPINDA KAYAK MERKEZİ

Modem ve bakımlı kayak tesisleri, geniş ve uzun pistleri ve kar kalitesi ite Palandöken ve Konaklı kayak merkezleri, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunlan kapsamında oluşturulan kış sporlan tesisleri, yüksek kaliteli konaklama altyapısı ite Erzurum, ülkemizin önde gelen kış turizm merkez-lerindendir.


New York Times gazetesi tarafından 2012 yılında dünyanın en iyi 41 kayak merkezi arasında Palandöken 18’inci sırada gösterilmiştir.


Erzurum, bilimsel olarak ispatlanmış iklim koşullarının ve biyoklimatik konforunun uygunluğu, uygun yüksekliklerde son teknoloji ile yapılmakta olan spor tesisten (futbol sa-halan ve diğer tesisler), büyük ulusal ve uluslararası spor organizasyonlan yapma konusundaki becerisi ve tecrübesi, gezip görülebilecek ve yaşanabilecek çok sayıda turistik değer ve etkinlikle beraber, kent merkezinde şifalı özellikleri belgelenmiş termal bir tesise sahip olması gibi çok çeşitli nedenlerle yüksek irtifa sporcu kamplan için de önemli bir cazibe merkezi olabilecek niteliktedir.


Erzurum’un turizm potansiyelinden mümkün olan en yüksek faydayı sağlamak amacıyla Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı koordinasyonunda bölge aktörlertnin katkı ve katılımı ile hazırlanan ve uygulamasına başlanan TRA1 Düzey 2 Bölgesi İnovasyona Dayalı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı (2012 - 2023) önemli bir yol harttası olma özelliği taşımaktadır.



ORGANİK ÜRETİM AVANTAJI

Erzurum, yaklaşık 350 bin hektar işlemeli tarım arazisi, 1 milyon 600 bin hektar mera alanı, 700 bin büyükbaş, 750 bin civannda küçükbaş hayvan varlığı ile ülkemizde önemli bir potansiyele sahiptir. Erzurum ili, hayvancılıkta sahip olduğu bu avantajını, yüksek rakımlarda bulunan geniş meralarından almaktadır. Bitkisel üretimde ise başta hayvan beslenmesine yönelik olmak üzere yüzde 33lük ekiliş oranıyla yem bitkileri üretimi açısından büyük bir potansiyele sahip olup, tahıl, patates, sebze üretiminde de önemli bir ekonomik değer ifade etmektedir. Erzurum ilinin tarım ve mera alanları herhangi bir kimyasal kirliliğe maruz kalmadığından ve üretimin büyük oranda doğal şartlarda yapılıyor olması nedeniyle organik hayvansal ve bitkisel üretim açısında da önemli bir potansiyele sahiptir.


Bu sektörlerin büyümesi durumunda da ilimiz ve ülke ekonomisine çok büyük katkılan olacaktır.



81 İlin Karnesi Dergisi 


Geri Dön