20 / 04 / 2024

Ahmet Çalık: Türkiye bu yıl en az yüzde 5 büyür!

Ahmet Çalık: Türkiye bu yıl en az yüzde 5 büyür!

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye'nin siyasi istikrar, doğru yönetim, uygulanan ekonomik reformlarla bölgesel bir oyuncu konumuna geldiğini belirtti



Çalık, "Dünya için zor bir yıl olan 2011'de bile Türkiye beklentilerin çok üzerinde, en hızlı büyüyen sayılı ekonomilerden biri oldu. Küresel ekonomiye, özellikle Avrupa'ya ilişkin belirsizliklere rağmen Türkiye'nin 2012'de en az yüzde 5 büyüyeceğini düşünüyorum" dedi.

Türkiye'nin ticarette tek pazar riskini azaltıp yeni pazarlara açıldığını söyleyen Çalık, "Avrupa'nın yavaşlaması diğer pazarlarımızın güçlenmesiyle dengeleniyor. Diğer yandan ülkemizin güçlü büyümesi ve artan refahı, orta kesimin güçlenmesiyle kuvvetli bir iç talep oluşturarak yurtdışı pazarlardaki değişimleri tolere edip aynı zamanda yeni imkanlar sunuyor. Türkiye, son 10 yıldır sürekli kendini geliştirerek doğru işler yapıyor, risklerini de görüyor ve önlemini alıyor" diye konuştu.

Çalık Grubu'nun hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ahmet Çalık, 15 ülkede 20 bini aşkın çalışanla faaliyet gösterdiklerini ve 2011'de holdingin aktif büyüklüğünün yüzde 20 arttığını belirtti. Cironun yüzde 50 oranında büyüdüğünü ve 700 milyon dolarlık yatırım yapıldığını da ifade eden Ahmet Çalık, "Bu yıl için elimizdeki büyük projeler hariç, yaklaşık 250 milyon dolar tutarında yeni yatırım yapmayı öngörüyoruz" dedi. GAP İnşaat'ın yer aldığı Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi'nde ilk etap satışlarıyla ilgili çalışmalara başlandığını, Fener-Balat projesiyle de geliştirme çalışmalarının sürdüğünü anlatan Ahmet Çalık şöyle konuştu: "Ataşehir'deki Metropol İstanbul projesinin ilk fazı satışa çıktı. Üsküdar Burhaniye'deki Şehrizar Konakları projemizse yeri ve modern mahalle konseptiyle yüzük taşı işlerden. Bu yılsonunda ilk sakinlerini ağırlayacak. Satışa başlanan projelerimizden bu yıl 500 milyon doların üstünde gelir elde etmeyi bekliyoruz."

Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Doğu Akdeniz Rafineri ve Petrokimya projesinde çalışmaların devam ettiğini de hatırlatan Ahmet Çalık, elektrik ve gaz dağıtım şirketleri ile rüzgar ve HES projelerinin de gündemde olduğunu belirtti.
Para


Geri Dön