19 / 04 / 2024

Ahmet Davutoğlu: Dört yıl içerisinde hiçbir yatırım talebi ertelenmeyecek!

Ahmet Davutoğlu: Dört yıl içerisinde hiçbir yatırım talebi ertelenmeyecek!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki dört yıl içerisinde hiçbir yatırım talebini ertelemeyeceklerini belirterek, "Geciken bir yatırım projesi varsa önü açılacak" dedi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de yatırımı bulunan 25 ülkeden 68 uluslararası sermayeli firmanın temsilcileriyle Dolmabahçe ofisinde buluştu. Türkiye'nin küresel rekabetine ve ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlayan yabancı yatırımcılara, hükümetin yeni reform paketini anlatan Davutoğlu, onların görüş ve önerilerini dinledi. Toplantıya hükümetin ekonomi kurmaylarının yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da katıldı. 


İŞYERİ AÇMAYA KOLAYLIK GELİYOR 

Gelecek 4 yıl içerisinde hiçbir yatırım talebinin ertelenmeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, "Reformları hayata geçirmek açısından ilk kez benim başkanlığımda yatırım değerlendirme başkanlığı oluşturduk. En geç ayda bir bir araya gelerek, geciken bir yatırım projesi varsa önü açılacak" dedi. Yatırım ortamının iyleştirilmesinin 64. Hükümet Programı'nın en önemli parçası olduğunu ifade eden Davutoğlu, işyeri açma ile çalıştırmada da kolaylıklar sağlayacaklarını kaydetti. Başbakan Davutoğlu yaptığı konuşmada, "Vaatlerimiz ve reformlarımız bağlamında, ilk üç aylık planladığımız vaatlerimizin yüzde 60'ını gerçekleştirmiş ya da Meclis'e sevk etmiş durumdayız. Üç ay sonunda bu rakam yüzde 100 olacak" dedi. Türkiye'nin enerji hatlarının kesiştiği bir noktada, lojistik olarak gittikçe gelişmekte olan bir bölgenin ortasında benzersiz konumu ile siyasi ve ekonomik olarak daha da güçleneceğini vurgulayan Davutoğlu, "Eski İpek Yolu kervanlarının yerini şimdi enerji hatları alıyor, lojistik merkezleri alıyor. Kervansarayların yerini lojistik merkezleri alıyor ama coğrafyamız değişmiyor. Biz bu coğrafyanın ve Afro-Avrasya'nın merkez ülkesiyiz" diye konuştu. Küresel kriz sürecinde herhangi bir finans kuruluşu iflas etmeyen tek OECD ülkesinin Türkiye olduğunu ifade eden Davutoğlu şunları söyledi: "Küresel krizden çıkışla birlikte 24 çeyrek üst üste büyüdük. Dünya ekonomisinin daraldığı bir dönemde bu çok büyük bir başarıdır. Kriz sonrası 2010-2014 arasında ortalama yıllık büyüme oranımız ise 5.4. Krizin başladığı 2007'den bu yana birçok ülke istihdam kaybı yaşarken biz yaklaşık 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Avrupa'da bunu gerçekleştirebilen herhangi bir ikinci ülke yok." 


1 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM 

Sadece son bir yıl içinde yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlandığının altını çizen Davutoğlu, "Türkiye mali açıdan dünyaya örnek haline geldi. 28 Avrupa Birliği ülkesinin 21'inden daha iyiyiz. 2007'den bu yana birçok ülke istihdam kaybı yaşarken biz yaklaşık 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Avrupa'da bunu gerçekleştirebilen herhangi bir ikinci ülke yok" diye konuştu. 


TOPLANTIYA 68 ŞİRKET KATILDI

3M, Abraaj Capital, ACWA, Ak Gıda, Allianz, EBRD, Axa, Bank of Tokyo, Mitsubishi, BASF, Bayer, BMC, Bosch, BP, Brisa, Citibank, DHL, Dow, DP World, Eczacıbaşı, ENBW, Ericsson, Finansbank, Ford, Foxconn, GE, ICBC, IHI, Intel, Khazanah, Kuveyt Türk, Mapfre, Mass Kablo, Mercedes, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği, Microsoft, Mtsui&Co, Nesmal, Nestle, Odea Bank, OMV, Oyak Renault, PepsiCo, Pfizer, Philip Morris, Posco, Pratt&Whitney, P&G, Rabobank, Recordati, Roche, Rolls Royce, RWE&Turcas, Samsung, Sanofi, Shell, Siemens, Socar, Sumitomo, Garanti Bankası, TAV, Thyssen Krupp, Tofaş, Toyota, Turkcell, Henkel, Unilever. 


Sabah 



Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk üç ay için planlanan vaatlerin yüzde 60’ını gerçekleştirdiklerini söyledi. Davutoğlu, “Üç ay sonunda bu rakam yüzde 100 olacak. Reform paketlerinin yüzde 30’unu Meclis’e sevk ettik” dedi.


Yabancı yatırımcılara konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, vaatler ve reformlar bağlamında, ilk üç aylık planlanan vaatlerin yüzde 60'ını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Meclis'e sevk etmiş durumdayız. Üç ay sonunda bu rakam yüzde 100 olacak. Reform paketlerinin yüzde 30'unu Meclis'e sevk ettik” dedi. Davutoğlu, Türkiye'de yatırımı bulunan yabancı sermayeli firmalarla yaptığı toplantıda, “Önümüzdeki 4 yıl içerisinde sizden gelen hiçbir teklif gözardı edilmeyecek, sizin başlattığınız hiç bir yatırım projesi kamudan gelen gecikme sebebiyle, kaynakların gecikmesi sebebiyle ertelenmeyecek” dedi.

YATIRIM DOSTUYUZ

Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artarak devam ettiğini görmekten memnuniyet duyduklarını söyleyen Başbakan Davutoğlu, “Hükümetimiz uluslararası yatırımların Türkiye'de daha da artması, tüm sektörlere yayılması için elinden geleni yapmıştır ve yapmaya devam edecektir. Yabancı yatırım dostu bir hükümetle muhatap olduğunuzdan lütfen emin olun” dedi. Başbakan Davutoğlu, ilk kez bizzat kendisinin başkanlığında Yatırım Değerlendirme ve İzleme Kurulu oluşturduklarını dile getirdi.

ZORLUK OLURSA AŞILIR

Başbakan Davutoğlu, yatırımcı bakanlıklarının katıldığı, aylık bir araya gelip bütün yatırımları tek tek değerlendirecek bir kurul oluşturduklarını, geciken yatırımlara müdahil olunup önlerinin açılacağını, bürokraside zorluk olması durumunda bunun aşılacağını anlattı.


Geri Dön