28 / 03 / 2024

Ahmet Erkutoğlu: 'Sat-yap'çı müteahhitlere dikkat!

Ahmet Erkutoğlu: 'Sat-yap'çı müteahhitlere dikkat!

Mimar Ahmet Erkutoğlu, yılda 250 bin konutun yenileneceği İstanbul gayrimenkul piyasasındaki 'sat –yap’çı müteahhitlere aldanmamalı, bunlar kontrol altına alınmalı’ çağrısı yaptı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın olası depreme karşı İstanbul genelinde başlatacağı konut seferberliği için geri sayım devam ediyor. Yılda 250 bin konutun yenileneceği İstanbul gayrimenkul piyasasından pay almak isteyen ‘sat-yap’çı müteahhitler ise büyük risk oluşturuyor.


İstanbul’da bugüne kadar kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşümün öne çıktığını söyleyen Mimar Ahmet Erkutoğlu 'sat –yap’çı müteahhitlere aldanmamalı, bunlar kontrol altına alınmalı’ çağrısında bulundu. 

HERKES MÜTEAHHİT 

Türkiye’de en kolay mesleğin müteahhitlik olduğunu söyleyen Ahmet Erkurtoğlu, ‘’Şirket açarken kimse sen bunu nasıl yapacaksın’ diye sormuyor. Mobilyacıdan tekstilciye herkes müteahhit oluyor. Arsasını ayarlayan bir adım atmadan önce vatandaşa satıyor sonra binayı yapmaya kalkıyor. Vatandaşlar sat- yapçılara değil, yap satçılara bakarak kararını vermeli’’ dedi. 

DENGESİZLİĞE NEDEN OLUYORLAR 

Sat – yapçı müteahhitlerin yapmadıkları bir projede indirime gitmelerinin piyasa dengesini bozduğunu söyleyen Erkuntoğlu, ‘’Sonuçta bu kesim, bir şeyi satmadan yapamaz. Bu tip müteahhitler arsayı bile banka kredisi ile aldıkları için her an zora girebilir. Tüketiciler, başları ağrımaması için buna dikkat etmeliler’’ uyarısında bulundu. 

KADIKÖY KATLEDİLİYOR 

1991 yılından bugüne Kadıköy odaklı yaklaşık 20 milyon metrekarelik inşaatta imzası olan Erkurtoğlu, ‘’ Kentsel dönüşümün kente katkısı olmalı ama ben böyle bir şey göremiyorum.Binaları yıkıp yeniden yapıyoruz.Bu sadece depreme karşı tedbir için iyi gelişme ancak kente katkısı yok. Örneğin Fikirtepe’de birçok yanlışlığa imza atıldı.Parsel bazında bir artış olmadan ada bazlı bir uygulamaya gidilmeliydi.1,5 milyon metrekarelik alan için şehrin kimliğine katkı sağlayacak dört dörtlük bir alt yapı çalışmasına imza atılamadı Her müteahhit kendi çabasıyla ilerliyor. Kadıköy resmen katledildi’’ dedi. 

Emsal yükseldi talep arttı

Kadıköy’de 2,07 olan emsal bazı mahalleler için yapılan yüzde 20’lik artışla 2,46’ya yükseltildi. Bostancı, Erenköy, Suadiye, Kazasker ve Kozyatağı gibi bölgeleri etkileyen bu karar inşaatçıları cezbediyor. Sağlanan artışla 100 metre karelik dairesini müteahhite verenler 80 metrekarelik daire teslim alabiliyor. 

Bağdat Caddesi üzerinde bin metrekarelik bir arsanın 250 metrekaresine ancak 5 kaç bina inşa edilirken, sahil kesimindeaynı büyüklükteki bir arsa üzerinde 3 kat, sahilin bir üst caddelerinde ise dört kat çıkılabiliyor. Bağdat Caddesi’nde dairelerin metrekare birim fiyatları 3 bin ile 7 bin dolar arasında değişiyor. 

Bakanlık değer katacak 

‘’Bugüne kadar davul başkasının tokmak başkasının elindeydi’’ diyen Erkurtoğlu, yetkilerin sadece büyükşehir belediyelerine verilmeye başlanmasıyla kentsel dönüşüm projelerinde uzun süren bürokrasinin minimum seviyeye çekeceğini belirterek, ‘Bakanlık yanlışlıkları düzeltmek için elini çabuk tutmalıdır’ çağrısında bulundu.

Caddeye dönüşüm yaradı

26 yıldır Bağdat Caddesi’ndeki dönüşüme şahit olan Ahmet Erkurtoğlu, bölgedeki gayrimenkullerle ilgili şu tespitlerde bulundu: n Bağdat Caddesi’nde geçici bir düşüş yaşıyor. Geçen yıl dükkânlar yüksek kira bedellerinden dolayı kapandı, bankalar dahi şubelerini ara sokaklara kaydırdı. Bunun birçok sebebi olabilir ama yerinden dönüşümlerde maalesef planlı bir çalışma yok, hafriyat kamyonları başta olmak üzere caddeden geçmemesi gereken araçlar adeta tehlike saçıyor.  n Bağdat Caddesi’ne bir mücevheratcı titizliği ile yaklaşmak lazım, beş kat kuralının devam ettirilmesi gerekiyor. n Müteahhitlerin emsalli yerlerle ilgili fırsatı değerlendirirken binasal dönüşüm en az 10 yıl sürecektir.  n  Bağdat Caddesi gibi önemli lokasyonlardaki sağlam müteahhitlerden konut almayı düşünenler 16 Nisan’a kadar nakitte durmayı tercih ediyor. Sandıktan çıkacak sonuca göre caddeye olan yatırımcı talebi de netlik kazanacaktır. n Bostancı, Şaşkınbakkal gibi bölgeler hızlı değer kazanacak. 


Güneş


Geri Dön