24 / 04 / 2024

Aidat borçlu listesi nasıl duyurulmalı? 

Aidat borçlu listesi nasıl duyurulmalı? 

Hürriyet yazarı Oya Armutçu bugünkü yazısında aidat borçluların duyurulmasını kaleme aldı. 



Hürriyet yazarı Oya Armutçu bugünkü yazısında aidat borçluların duyurulmasını kaleme aldı. İşte Armutçu'nun o yazısı...

Birçok site yöneticisi aidat borcu olan malikleri Whatsapp'ta paylaşıyor veya kapılara asıyor. Ancak bu şekilde yapılan duyurular suç sayılıyor. Denizli’de site yöneticisi Nail Çapar, bu şekilde duyuru yapması nedeniyle mahkemelik oldu. apar, Türk Ceza Kanunu’nun 136/1 maddesindeki “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçundan yargılanmaya başladı. İşte Çapar'ın sanık olarak yargılandığı davanın özeti...

Profesyonel site yöneticiliği yapan Çapar, aidat ödemesi yapmayan site sakinlerinin listesini önce sitenin WhatsApp grubundan paylaştı. Bu listede, aidat borcu olanların isimleri ve karşısında borç miktarı yer aldı.Sonrasında ise Çapar, listeyi sitenin ilan panosuna astı. Listede adı geçen bir site sakini ise “Kişisel verilerini ifşa ettiği” iddiasıyla yönetici Çapar hakkında, Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Şikâyet dilekçesi şu ifadeler yer aldı:

“Oturduğum siteye ilişkin WhatsApp grubumuz vardır. Bu grupta borçluların listesi yönetici tarafından yayınlanmaktadır. Yönetici olan Nail Çapar grupta borçlu listesini yayınlayarak benim kişisel bilgilerimi ifşa etmektedir. Borç miktarı da hatalıdır. Bu şekilde bilgim ve rızam olmaksızın ismimin oturduğum dairenin numarasını içerir borç listesini grupta yayınlayan Nail Çapar isimli şahıstan şikâyetçiyim.”

Haklı bulundu

Şikayet sonrası ifade veren Çapar yöneticilik görevlerini yaptığını ve suç kastı olmadığını dile getirerek kendisini savundu. Fakat mahkeme şikayetçi haklı buldu.

Aidat borcu kişisel veri olarak sayıldı

Aidat borç listesinde yer alan isim ve borç miktarının “kişisel veri” olarak kabul edldiği, blok, daire numarası ile bu bilgileri paylaşmanın “Adresi bilgisinin paylaşılması” olduğu değerlendirmesini yapan savcılık, Çapar’a 12 Ocak’ta dava açtı.

4 yıla kadar hapis

Çapar’ın, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 136/1 maddesindeki “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçundan iki yıldan dört yıla kadar hapsi istendi. Bütün yöneticileri ilgilendiren iddianamenin, sonuç bölümü şu şekilde: 

“Müşteki başvurusunda ...blok ...numarada ikamet ettiği site yöneticisi şüphelinin site aidatına ilişkin borç listesini WhatsApp grubunda yayımladığı ve aynı listede kendisinin de ismiyle birlikte borç miktarının da yazılı olduğu haliyle yayımlanması nedeniyle şikayetçi olduğu. Şüphelinin görevini yaptığını beyan ederek suçlamayı kabul etmediği. Her ne kadar şüpheli görevini yaptığını beyan etmişse de kişilerin belirlenebilir tüm özelliklerinin kişisel veri kapsamında olduğu, A sitesi ...blok  ..numaralı dairenin oturan kişilerin isimleri ile birlikte site panosunda yayımlanmasının sözkonusu borç listesinde müşteki ve eşinin birlikte borçlu olarak yazılması kişinin ikamet ettiği blok bilgileri ile birleştiğinde kişiye ait adresin de paylaşılması anlamına gelmekte olup, şüpheli hakkında dava açmaya yeter şüphe oluşmuştur. Açıklanan nedenlerle, şüphelinin üzerine atılı suçtan dolayı yargılamasının yapılarak eylemine uyan TCK 136/1 maddesinden cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur.”

Aidat borçlu listesi nasıl duyurulmalı? 

Mahkemenin kararı önemli

Yönetici Nail Çapar, 8 Haziran’da Denizli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ilk davasına çıktı. Yönetici olarak sorumluluklarını yerine getirdiğini söyleyen Çapar şunları söyledi: 

“Ben 30 yıldan beri bu işi yapıyorum. Kendi adıma bir işlem yapmış değilim. Site adına borç miktarını WhatApp grubuna gönderdim. Panoya astık. Borcu olmamış olsaydı asılmazdı. Siteler kat maliklerin ödediği para ile döner. Bu paralar, evsahibi G. Bey’in önceden kalan borçları.”

Dava için yeni adli yıla erteleme kararı alındı. Bu dava tüm profesyonel site yöneticilerini ilgilendirdiği için oldukça önem taşıyor.

Normalleşme sürecinde site toplantıları nasıl yapılır?


Geri Dön