26 / 04 / 2024

Sitelerde aidat borçluları nasıl duyurulmalı?

Sitelerde aidat borçluları nasıl duyurulmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, apartman yöneticilerin aidat borçlularının nasıl duyurulacağını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, apartman yöneticilerin aidat borçlularının nasıl duyurulacağını kaleme aldı.İşte Heper'in o yazısı...

Son günlerde gündem olan sitelerde aidat konusu tartışılmaya devam ediyor.

Bir okuyucu borçlu listesinin ilan tahtasına asılmasını kişilerin özel bilgilerin ifşa edildildiğini ve küçük düşürücü olduğunu söylemişti. Bir başka okuyucu ise  Borçluların bilinmesi önemlidir zira Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci maddesinde borçlular hakkında işlem yapabileceklerin yönetici veya diğer kat malikleri olduğuna dair hüküm vardır. Dolayısıyla bilmek yasa gereğidir” yorumununda bulunmuştu.

İki okuyucunun da yorumlarının değerlendirilmesi gerekiyor. Fakat şu hususun hatırlatılması gerekiyor. Bir binada her ay ödenen rakam sabit bir rakam değil. Örnek vermek gerekirse, yakıt, su bedeli gibi tutarlar her ay değişiyor.

Sitelerde aidat borçluları nasıl duyurulmalı?

Bunları sabit bir şekilde belirleme imkanı bulunmuyor. Kısaca burada tartışılması gereken önemli konu da suç borçlu olanları ilan etmek mi yoksa her ay suçluları ilan tahtasına açığ Whatsapp gruplarında yayımlamak mı? Borç listesini ilan tahtasına asmanın suç olduğunu söyleyen okuyucu kapı zillerine isimlerin yazılmasını suç olarak gördüğünü belirtiyor. Bunun  kabul edilmesi durumunda suç unsurunun engellenemez biçimde yaygın olacağını kabul etmek gerekmeyecek mi?

Sonuç olarak  sadece borçlarını ödemeyenlerin listesini asmanın suç teşkil edebileceğini fakat aylık toplanması gerekenler listesinin suç olarak kabul edilmesi gerektiği daha mantıklı oluyor. Ayrıca bu derece soyut tarifi bulunan konuların incelenmesinde, suçlanacak kimselerde suç kastının varlığının aranmasının da gerekir. Çünkü böyle bir olaya taksirli suç denilmemesi gerekiyor, binlerce yönetici ceza tehdidiyle karşı karşıya. Bakalım nasıl kararlar alınacak?

Aidat borçlularının listesini apartman kapısına asmak suç mu?


Geri Dön