27 / 04 / 2024

Aidat geciktirme davası nasıl açılır?

Aidat geciktirme davası nasıl açılır?

Kat malikleri apartman giderlerini için kullanılan aidatları belirli oranlarda ödemesi gerekiyor. Kat maliklerinden aidatını ödemeyenlere kat malikleri ve yönetici tarafından dava açılabilir. Aidat geciktirme davası nasıl açılır?



Aidat geciktirme davası nasıl açılır?

Kat maliki anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılması gerekiyor.


Dairenin maliki olduğunuz müddetçe otursanız da oturmasanız da aidat ödemeniz gerekiyor.


Aidat geciktirme davası nasıl açılır?

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. 


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını belirtse de aidat ödemesi zorunlu tutuluyor. Gecikme faizi olarak yüzde 5 oranında faiz talep ediliyor.


Kat malikleri kurulunun aldığı kararın usul ve yasaya uygun olmadığı kanaatinde iseniz Sulh Hukuk mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir. Tek başınıza itiraz etmeniz kurulun yeniden toplanmasını ya da kararın iptalini sağlamaz. 


Borçlu kat maliki ya da kiracı hakkında yapılacak icra takibinin türü, ilamsız icra takibi olabiliyor. Bu takibi yapabilmek için icra dairesi, matbu formlar olan ve alacaklı tarafından doldurulması gereken takip talebi ve ödeme emrinden başka belge istenmiyor. Ancak, borçlu takibe itiraz eder ve itirazın iptali davası açılırsa, bu durumda bu borç miktarını kanıtlayacak tüm belgeleri (işletme projesi, borç miktarının bildirildiği belgeler vs) delil olarak ibraz etmeniz gerekiyor.


İşlemleri bir avukat aracılığı ile takip edecekseniz bu durumda kat malikleri kurulunun avukat tutma hususunda yöneticiyi yetkilendirmiş olması gerekecektir. 



Aidat geciktirme ihtarname örneği!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön