24 / 04 / 2024

Aidat dostu site nedir?

Aidat dostu site nedir?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "aidat dostu siteler imalatı" konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Çevre, doğa, enerji dostu binalar evrensel sorumluluğun güzel birer örneğidir. Müteahhitlerimizin vizyonu, mimarlarımızın misyonu ile bina imalatı bu yönde gerçekleşir. Bunların yanında bir de sosyal sorumluluk adına aidat dostu siteler vardır. Binalarda aidat dostluğu olmaz. Çevre, doğa,enerji dostluğu bina (mimar) ile ilgili,aidat dostluğu ise site (yönetici) ile ilgilidir.


İşte pazarlamaya yönelik farklılık oluşturacak çevre dostu binaların, satışa yönelik pozitif farklılık gösterecek aidat dostu sitelere dönüşmesi, ancak mimar ile site yönetim danışmanının kat irtifakı kurulma aşamasında birlikte çalışması ile mümkündür.


Aidat dostu siteler yapmazsanız, merkezi ısınma gideri ve hizmet aidatı bir kira miktarı kadar tutar, bundan dolayı kiraya ödenen miktar düşük olur, kira miktarı da gayrimekulün değerinde ciddi bir çarpan referans olduğundan, dairelerin prim yapma ivme katsayısı düşük olur ve sizin yaptığınız konutlara rağbet azalır, pazarlama departmanının giderleri ve paranın bugünkü değerinin maliyeti artar.


Çevre,enerji,doğa dostu siteler pazarlamanın, aidat dostu siteler ise satışın elini güçlendirir.


Bir çok firma çevre,enerji,doğa dostu binalar yaparak pazarlamaya yönelirken, birkaç müteahhit de kestirmeden aidat dostu siteler oluşturarak satışa yönelir. Bu birkaç firma yönetimi “halden anlayan” vizyonerlerden oluşur. Kat irtifakı safhasında mimara ihtiyaç listesi vermez, site yönetim danışmanının  “yaşam senaryosunu” verir. Bu birkaç firma arka arkaya binlerce konut yapar. Müşteri veya satış kaygısı yoktur. Bu birkaç müteahhidin sitelerinde kiracı olarak oturanlar ilk evlerini, malikler ise ikinci, üçüncü, dördüncü evlerini alacak parayı ne yapar yapar  bulur. Bu birkaç firmanın site yönetimi gölge pazarlama departmanıdır. Bu birkaç firma site yönetim firması kurmaz, site yönetim danışmanı ile çalışır.


Müteahhitlerin kurduğu firmalar, bir sonraki projenin pazarlamasının verimliliğini büyük oranda düşürür. Bunlar teori değil, tespitli tecrübedir.


Site aidatı sonradan düşürülemez, tohum neyse ürün odur. Siteler imalat safhasında ihtiyaç listesi değil yaşam senaryosu yaklaşımı ile tasarlanmalı, vaziyetlenmeli, imal edilmelidir.

  

www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Devlet memurları site yöneticisi olabilir mi?



Geri Dön