18 / 04 / 2024

AİHM'den Türkiye'ye 2 milyon euro'luk tazminat cezası!

AİHM'den Türkiye'ye 2 milyon euro'luk tazminat cezası!

15 üyeli Bizim Evler Yapı Kooperatifi, altı yıl önce AİHM'e taşıdıkları arazi davası için 2 milyon 90 bin euro tazminat almaya hak kazandılar  



15 üyeli Bizim Evler Yapı Kooperatifi, altı yıl önce AİHM'e taşıdıkları arazi davası için 2 milyon 90 bin euro tazminat almaya hak kazandılar.

Bizim Evler Yapı Kooperatifi'nin iç hukuk yollarını tükettiğine inanarak 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdığı arazi davası sonuçlandı. AİHM, 15 üyeli Bizim Evler Yapı Kooperatifi'nin altı yıl önce açtığı dava için lehte karar açıklayarak, Türkiye Cumhuriyeti'ni, kooperatife 2 milyon 90 bin euro tazminat ödemeye mahkÜ»m etti. Kooperatifin Zekariyaköy'deki 20 bin 375 metrekarelik arsanın orman arazisi olmadığını ispatlamak için açtığı dava için ikinci kez Avrupa yollarına düşülecekmiş gibi görünüyor. çünkü,   kooperatif, süreç içinde Sarıyer Belediyesi'ne terk ettiği 7 dönümlük arsa için de başvuruya hazırlanıyor.

'İç hukuk yolu tükenmişti'
İç hukuk yollarının tükendiğine inandıkları için AİHM'ee başvurduklarını belirten Bizim Evler Yapı Kooperatifi Sözcüsü Ahmet Nuri Tan, kendilerini, Avrupa'ya taşıyan süreç hakkında konuştu. Arsayı 1996 yılında satın aldıklarını belirten Tan, inşaata başlayacakları 1997 yılında devletin, tapuyu iptal ettiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: 'İmar izinlerini tamamlamaya çalıştığımız bir dönemde gelen tapu iptali üzerine arsa üzerinde hiçbir yapılaşmaya gidemedik. Bu karar, bizim için mahkeme yollarını açtı. 1997 yılında arsanın tapusunun iptal edilmesiyle başlattığımız bu süreci, Yargıtay, 2004 yılında onaylayınca bizim için iç hukuk tükenmiş oldu. Bunun üzerine 2005 yılında AİHM'ne başvurduk.'Yıllar önce bütün kurallara uyarak geliştirdikleri satın alma sürecinde yaklaşık 20 dönümlük arazinin 7 dönümünü de Sarıyer Belediyesi'ne terk ettiklerini belirten Tan, geriye kalan 13 dönümlük arsa için sürdürülen davada 50 bin euro'luk masraf yaptığını kaydetti.

'TAZMİNAT, NORMAL DEĞERİN ÜçTE BİRİ'
AİHM'nin 2 milyon 90 bin euro'luk tazminat kararına göre, devletin, bu parayı ödeyerek kendilerinden araziyi alabileceğini ifade eden avukat Feridun Öztop ise, diğer yandan,   devletin şu anda ödeyeceği tazminatın, arsa değerinin yaklaşık üçte birine denk geldiğini söyledi. Bölgede şu anda arsa metrekare fiyatlarının 600 dolar civarında olduğunu kaydeden Öztop, “AİHM'in aldığı ölçü ise metrekarede yaklaşık 245 dolar civarı oldu. şžu anda bile rayiç değer üzerinden zarardayız' dedi.

'MÜVEKKİLLERİM çOK YIPRANDI
Avukat Feridun Öztop'un değindiği bir diğer nokta   da müvekkilerin yedi yıllık dilimi yurtiçinde, yedi yıllık dilimi Avrupa'da geçen dava süreci içinde müvekkilllerin yaşadıkları oldu. 15 müvekkilin bu süreç içinde çok yıprandıklarına dikkat çeken Öztop, şunları söyledi: 'Müvekkillerim bu süreç içinde maddi - manevi ciddi zarara uğradı. Yargılama sürecinni uzun olması da ayrı bir sıkıntı yarattı.'

 


Geri Dön