25 / 04 / 2024

Aile konutu için tapuya şerh nasıl konur?

Aile konutu için tapuya şerh nasıl konur?

Eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle gündeme gelen aile konutu satışıyla ilgili merak edilen ayrıntılar bulunuyor. Bunlardan biri aile konutunun satışının nasıl engellenebileceği. İşte o sorunun yanıtı...



Bir konutun aile konutu olabilmesi için ailenin o konutta ikamet ediyor olması gerekli. Eşlerden birinin ya da her ikisinin mülkiyetinde olan ancak yaşamadıkları veya kiraya verdikleri konut aile konutu olarak görülmez. 

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; aile konutu genellikle eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar sonrası gündeme geliyor. Eşlerin sürekli şekilde birlikle ikamet ettikleri ev yasalar tarafından güvenceye alınmış durumda. Peki aile konutunun satışı engellenebilir mi? Aile konutu şerhi nedir? İşte merak edilenler...

Aile konutu için tapuya şerh nasıl konur?

ŞERH NASIL KONULUR?

-Aile konutu şeklinde kullanılan mülkün maliki olmayan eş, ilgili tapu kütüğüne başvuruda bulunarak, taşınmaz kayıtlarına aile konutu olduğuna ilişkin şerhin tescilini talep etme hakkını bulunduruyor.

-Bunun için malik olmayan eşin, nüfus cüzdanı, ikamet belgesi, vesikalık fotoğrafı, nüfus kayıt örneği ve evlilik cüzdanı gibi belgelerle tapu müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekli. 

-Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne tescili için herhangi bir harç veya ücret ödenmesi gerekmiyor. 

Aile konutu için tapuya şerh nasıl konur?

-Tapu kayıtlarına koyulan bu şerh, malik olmayan eşin, yasal haklarını üçüncü kişilere karşı ileri sürebilmesine ilişkin koruma imkanı sunuyor.

-Buna karşın tapu kayıtlarına şerh işlenmemiş olsa dahi eşlerin aile konutuna ilişkin yasal hakları baki oluyor.

Aile konutu satışında 'eş' ayrıntısı!


Geri Dön