24 / 04 / 2024

İşyerleri için emlak vergisi nasıl ödenir?

İşyerleri için emlak vergisi nasıl ödenir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, mesken, arsa, arazi ve işyerleri için her sene emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, işyerleri için emlak vergisi nasıl ödenir? İşte işyerleri için emlak vergisi oranları..



İşyerleri için emlak vergisi nasıl ödenir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, mesken, arsa, arazi ve işyerleri için her sene emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Yılın başında ve sonunda olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenen emlak vergisi taşınmaz mallarda farklı oranlarda hesaplanıyor.


Taşınmaz malın türüne göre değişen emlak vergisi oranları; taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Böylece taşınmaz mal için ödenmesi gereken emlak vergisi tutarı bulunabiliyor.


Emlak vergisi büyükşehir belediyesi olan illerde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


İşyerleri için emlak vergisi oranları:

Normal yörede: Binde 2

Büyükşehirde: Binde 4


İşyerleri için emlak vergisi hesaplama örneği:

Değeri 300 bin TL olan bir işyerinin büyükşehirde yer alması durumunda 1200 TL vergi ödenmesi gerekirken; aynı işyerinin normal yöredeye alması durumunda emlak vergisi 600 TL olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisi için ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Ayrıca, belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması halinde vergi ödemeleri internet üzerinden de yapılabiliyor.



Arsa için emlak vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön