28 / 03 / 2024

Aile konutu şerhi olmayan evin satışı nasıl olur?

Aile konutu şerhi olmayan evin satışı nasıl olur?

Aile konutu, Aile konutu resmen evli olan karı-kocanın beraber yaşadıkları, ortak yaşamlarını birlikte geçirdikleri, sürekliliği olan konut oluyor. Peki, aile konutu şerhi olmayan evin satışı nasıl olur?



Aile konutu şerhi olmayan evin satışı nasıl olur?

Aile konutu, Aile konutu resmen evli olan karı-kocanın beraber yaşadıkları, ortak yaşamlarını birlikte geçirdikleri, sürekliliği olan konut oluyor. Buna karşın yazlık, dağ evi, yayla evi gibi dönemsel olarak yaşanılan yerler aile konutu olmuyor.


Aile konutu şerhi olan bir evin satışı sırasında malik olmayan eşten izin alınması gerekiyor. Aksi durumda yapılan bu satış eşin açacağı tapu iptal ve tescil davası ile iptal edilebiliyor.


Aile konutu şerhi olmayan evin satışı:

Üçüncü şahıs satın aldığı meskenin aile konutu olduğunu bilerek almış ise iyi niyetli sayılamayacağından bu satış geçersiz kabul ediliyor.


Diğer eş sonradan onay vermezse ve dava açarsa, üçüncü şahıs üzerinde bulunan tapu kaydı iptal edilecek ve aile konutu aileye geri dönecektir.


Ancak; aile konutu olduğunu bilmeden, tapu kaydına güvenerek, iyi niyetle yapılan satışlar geçerli oluyor. 


Aile konutu mevzuatı..

Medeni Kanun gereğince; Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir.

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur. Şerh için tapu dairesine müracaat edilebiliyor.


Malik olmayan eş tek başına aile konutu şerhi koyabilir mi?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön