26 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi olan evin kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Aile konutu şerhi olan evin kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Aile konutu, resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yer için tapuda "aile konutu şerhi" konulabiliyor. Peki, aile konutu şerhi olan evin kira sözleşmesi nasıl yapılır?



Aile konutu şerhi olan evin kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Aile konutu, resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yer için tapuda "aile konutu şerhi" konulabiliyor. Buna karşın sürekli oturulmayan, yazlık olarak kullanılan konutlar, aile konutu kapsamına girmiyor.


Türk Medeni Kanununda yer alan esaslara göre, aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.


Aile konutu şerhi olan evin kira sözleşmesi..

Aile konutu olarak kullanılan yerde eşlerden birisinin kira sözleşmesini imzalaması halinde kiracılık ilişkisi başlarken; söz konusu kiracılık ilişkisini eşlerden birisi diğer eşin izni ve muvafakatı olmadan tek başına sona erdiremiyor.


Bir diğer ifade ile kiralama ilişkisi eşlerden birinin imzası ile başlayabilirken; kiralama ilişkisinin feshi için iki eşin de onayının olması gerekiyor.


Ancak bunun icin kira sözleşmesini imzalamayan eşin ev sahibine yazılı olarak evin aile konutu olarak kiralandığını açıklayıcı bildirimde bulunması şarttır. 


Söz konusu bildirim noterden yapılacak bir ihtarname yapılabildiği gibi iadeli tahhütlü bir mektupla da yapılabiliyor.



Aile konutu şerhi ne zaman kalkar?


Geri Dön