26 / 04 / 2024

Aile konutu nedir?

Aile konutu nedir?

Evlilik birliğinin devam ettiği süre zarfında eşlerin yaşamlarını sürdürdükleri yere aile konutu deniyor. Aile konutu nedir? Aile konutu şerhi nasıl konulur? ve Aile konutu şerhi süresi ne kadardır? diyorsanız tıklayın...




Aile konutu, evlilik süresince eşlerin yaşamlarını sürdürdüğü yer anlamına geliyor. Aile konutu tapusu eşlerden sadece birinin üstüne kayıtlı olabileceği gibi, ikisinin üstüne de kayılı olabilir. Buna göre, ne kadın ne erkek aile konutunu birbirlerine sormadan başka kişilere devredemiyorlar. Tabi bunun için tapuda aile konutu şerhi koydurmak gerekiyor. 


Aile konutu şerhi nasıl konulur? 

Aile konutu nedir? İçin açıklama getirdikten sonra aile konutu şerhinin nasıl yapıldığına dair zihinlerde soru işaretleri oluşmuş olabilir. Tapuda aile konutu şerhi yaptırmak için, eşlerin tapuya gitmeleri şart. Tapuya giderken temin etmeleri gereken belgeler ise şunlar; 


*Yaşanılan yerin aile konutu olduğunu belgeleyen muhtarlık kağıdı

*Aile nüfus kayıt örneği ya da evlilik cüzdanı


Burada belirtilmesi gereken nokta ise; söz konusu yerin aile konutu olup olmadığı konusunda anlaşmazlık varsa, aile mahkemesine gidilmesi gerekliliği. Böyle bir anlaşmazlıkta mahkeme kararıyla aile konutunun şerhinin konulması talep edilmeli. 


Aile konutu şerhi avantajları 

Aile konutu şerhi konulmuş bir mülke eşlerin her ikisinin de rızası alınmadan dokunulamayacağını belirttik. Hal böyle olunca eşler arasında anlaşmazlık çıktığında ya da boşanma sürecinde tapunun üstüne kayıtlı olduğu eş evi satamaz. 


Aile konutu şerhi süresi

Aile konutu şerhi, evliliğin devam ettiği süre zarfınca geçerliliğini korur. Eğer evlilik boşanmayla sonuçlanırsa, şerh her iki tarafın da istemiyle kalkar. 





Geri Dön