20 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi için gerekli belgeler!

Aile konutu şerhi için gerekli belgeler!

Aile konutu tapu üzerinde şerh edilebiliyor. Aile konutunun şerh edilmesi, taraflara birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Peki, aile konutu nasıl şerh edilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler nelerdir?



Aile konutu şerhi için gerekli belgeler!

Aile konutu,  eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir mekân olarak tanımlanıyor.


Aile konutu tapu üzerinde şerh edilebiliyor. Aile konutunun şerh edilmesi, taraflara birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor.


Medeni Kanun gereğince, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı aile konutunun tapusuna şerh konulabilmesi için, tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor.


Aile konutu şerhi için gerekli belgeler arasında kimlik belgesi ve aile cüzdanı yer alıyor. Aile konutu şerhi konulduktan sonra, bu ev üzerindeki tasarruf haklarında kısıtlamalar oluyor. 


Şerh sonrasında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça evi satamıyor. Aile konutu şerhi ile ilgili Kanun esasları şu şekilde sıralanıyor:


Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir.


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.


Aile konutu eş muvafakatnamesi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön