25 / 04 / 2024

Aileden kalan mirasta akrabanın payı var mı?

Aileden kalan mirasta akrabanın payı var mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu ''Annemden kalan mirasta yengemin payı var mı?'' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Biz üç kardeşiz. Kardeşimiz evli ve çocuksuz olarak 2012'de vefat etti. 2015'te de annemiz vefat etti. Bu durumda ağabeyimin eşinin annemden kalan mallarda miras payı var mıdır? Varsa nedir? 


Ağabeyinizin ölümü ile eşi ikinci derece mirasçılarla birlikte mirasçıydı ve onun miras payı, eşinin malvarlığının yansı idi. Derken 2015 yılında da anneniz vefat etti. Annenizin vefatında babanız hayatta ise dörtte bir pay babanızın, dörtte üç evlatlannın olacak. Evlatlardan biri öldüğü için dörtte üç pay siz iki kardeş ile ölen kardeşin çocuğuna kalacaktı. Ama ölen kardeşin çocuğu yok. Bu durumda siz iki kardeş kendi aranızda yan yanya paylaşacaksınız. Yukandaki paylaşım babanızın hayatta olması ihtimaline karşı. Şayet babanız hayatta değil ise tüm miras üç kardeşe kalacak, ölen kardeşin payı çocuğu olsaydı çocuklanna geçecekti. Ancak ölen kardeşinizin çocuğu yok. Bu durumda mirasın tümü siz iki kardeşe kalacak ve yan yanya eşit olarak paylaşacaksınız. Şimdi anlaşıldığı gibi, şayet babanız hayatta değil ise tüm miras iki kardeşe kalmıştır ve ölen kardeşin eşinin, annenizin malvarlığında hissesi yoktur. Şayet anneniz önce ölseydi, sonra kardeşiniz ölseydi. Bu durumda annenizin mirası üçe bölünecek, bir payını ölen kardeşiniz alacaktı. Sonra kardeşiniz öldüğünde kardeşinizin malvarlığında eşine pay düşeceği için dolaylı olarak annenize ait malvarlığına sahip olacaktı. Ancak önce kardeş öldüğü için eşinin annenizin malvarlığında hissesi olmayacak. 




Tamer HEPER/Posta


Geri Dön