24 / 04 / 2024

Pay ölçer taktırmamanın cezası var mı?

Pay ölçer taktırmamanın cezası var mı?

Isı pay ölçer, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile ısı pay ölçer kullanımı merkezi sistem ile ısınan binalarda zorunlu tutuluyor. Peki pay ölçer taktırmamanın cezası var mı?



Pay ölçer taktırmamanın cezası var mı?

Isı pay ölçer sistemi, 2 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile ısı pay ölçer kullanımı merkezi sistem ile ısınan binalarda zorunlu hale getirilmiştir. Peki bu zorunluluğun yerine getirilmediği takdirde, pay ölçer taktırmamanın cezası var mı?


Isı pay ölçer sistemi, enerji tasarrufu açısından önem teşkil ediyor. Bu mekanizma ile, ortam sıcaklığının yeterli olması halinde termostatik vanadan geçen sıcak su kesiliyor. Böylece gereksiz yere enerji harcanmış olmuyor.


Kanununda ceza ile ilgili bir hüküm barındırmıyor. Kanun yalnız şikayete bağlı bir durumdan dolayı sulh hukuk mahkemelerine başvurulabileceğini söylüyor.


Örneğin merkezi sistem ile ısınan bir binada oturduğunuzu farz edelim. Yönetim ısı pay ölçer taktırmıyorsa, siz bu husus ile ilgili sulh hukuk mahkemesinde dava açabiliyorsunuz.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön