19 / 03 / 2024

Akçay Barajı'nın gövde yüksekliği 25 metreye ulaştı!

Akçay Barajı'nın gövde yüksekliği 25 metreye ulaştı!

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ tarafından Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Akçay Barajı’nda gelinen son nokta ile ilgili önemli bilgiler verdi.




Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ tarafından Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Akçay Barajı’nda gelinen son nokta ile ilgili önemli bilgiler verdi. Çalışmaların zorlu hava şartlarına rağmen aralıksız sürdüğünü belirten Başkan Toçoğlu, “Şehrimizin içmesuyu geleceğini garanti altına alacak Pamukova Eskiyayla havzasında başlattığımız Akçay Barajı projesinde çalışmalar zorlu hava şartlarına rağmen kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Hem Pamukova Eskiyayla havzasında hem de isale hattı çalışmalarının devam ettiği Arifiye’de yoğun bir kar var. Bu zorlu şartlara rağmen baraj gövdesi yükseliyor, isale hattı yüzde 70’lik gerçekleşmeyle ilerliyor” diye konuştu.


Gövde yükseliyor

Akçay Barajı ve İsale Hattı Projesi’nin şehrin içmesuyu geleceği için önemli bir proje olduğunu dile getiren Başkan Zeki Toçoğlu, “Şehrimize 100 milyon liralık yatırımla Akçay Barajı’nı kazandırıyoruz. Pamukova Eskiyayla havzasında inşa ettiğimiz Akçay Barajı’nda gövde yüksekliği 25 metreyi bulmuş durumda. Tamamlandığında 75 metre olacak olan baraj gövdemizde toplamda 700 bin metreküp dolgu yapacağız. İnşallah hızlı bir şekilde baraj gövdemizi tamamlayarak alanda su toplamaya başlayacağız. Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı oluşturarak şehrimizin en az 50 yıllık içmesuyu geleceğini garanti altına almış olacağız” ifadelerini kullandı.


Türkiye’de ilk ve tek

Toçoğlu, “Projemizin önemli bir kısmı da Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 47 kilometrelik çelik isale hattı. Arifiye bölgesinde hat çalışmalarımız devam ediyor. Şuana kadar 47 kilometrelik isale hattının 33 kilometresi tamamlandı. Bir ilki gerçekleştirecek olduğumuz projede isale hattı üzerine 3 adet türbin yerleştirerek enerji harcamak yerine enerji üreteceğiz. Şehrimizin enerji üretim kapasitesini iki katına çıkaracağız. Akçay Barajı ile toplamda 60 milyon metreküplük içmesuyu potansiyeli oluşturarak Sapanca Gölü’nden temin ettiğimiz içmesuyundan tasarruf sağlarken aynı zamanda enerjide üreteceğiz. Bu yönüyle Akçay Baraj projemiz Türkiye’de ilk ve tek” diye konuştu.



Sakarya Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön