26 / 04 / 2024

Akdeniz’deki beş termik santral için iptal davası başvurusu yapıldı!

Akdeniz’deki beş termik santral için iptal davası başvurusu yapıldı!

Akdeniz’deki beş termik santral için iptal davası başvurusu yapıldı. Adana'da Bazı meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları,, doğu Akdeniz’deki beş termik santral için lisans iptali davası açılması başvurusunda bulundu.



Bazı meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, beş termik santralin lisansının iptali istemiyle dava açılması için başvuruda bulundu.


Adana Barosu Çevre Komisyonu Başkanı İsmail Hakkı Atal, adliye önünde yaptığı açıklamada,  Adana  Barosu, Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ve Greenpeace işbirliğiyle bazı termik santrallerin lisansının iptal edilmesi için Danıştay'a dava açacaklarını bildirdi.


Davanın Bakanlar Kurulu kararına itiraz niteliği taşıdığı için doğrudan Danıştay’a açılacağını ifade eden Atal, şunları kaydetti:


"Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan bazıları 500 metre arayla 8 termik santral lisans almıştı ve biz bu termik santrallerle ilgili lisans iptal davaları açtık. Daha sonra Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu bu termik santrallerin toplam etkisinin hesaplanmadığı için kümülatif etkiye dayalı olarak bizim davalarımızı haklı gördü. Ancak küresel enerji kartelleri Türkiye’yi işgal ettiği için bir yasal düzenleme yapıldı. Bu yasal düzenleme, elektrik piyasası kanununa geçici 14. maddeyi ekleyerek bizim iptal ettirdiğimiz termik santrallere yeniden lisans verilmesinin önünü açtı. Daha sonra Greenpeace’in yaptığı çalışma üzerine CHP, Anayasa Mahkemesi’ne giderek bu ucube yasayı iptal ettirdi. Bu tehlike devam ediyor. 8 santral için dava açtık, 5'i daha lisans aldı. Çukurova bölgesinde 20 santral de lisans bekliyor. Daracık bir alanda 35 santral kurulmak isteniyor.”


Yumurtalık ilçesine bağlı Sugözü köyünde 2011 yılında 29 buzağı ile 260 kuzunun sakat ve ölü doğduğunu, Ceyhan ilçesindeki kanser vakalarının arttığını iddia eden Atal, AB çevre mevzuatının yürürlüğe girmesini istediklerini sözlerine ekledi.


İsmail Hakkı Atal ve beraberindeki STK temsilcileri, daha sonra Hatay ve Adana'daki kömür santralleri ile Osmaniye'deki bir ve Mersin'deki 2 doğalgaz santrali için dava başvurusunda bulunmak üzere adliyeye gitti.


AA


Geri Dön