27 / 04 / 2024

Akfen Gayrimenkul, Gar AVM projesine ortak oldu!

Akfen Gayrimenkul, Gar AVM projesine ortak oldu!

Akfen Gayrimenkul, geçtiğimiz yıl tartışma konusu olan Kadıköy’deki Gar AVM projesini yapan Fıratcan İnşaat’a ortak oldu. 193 milyon liralık projeyi hayata geçirecek olan Fıratcan İnşaat’ın yüzde 51’i için Akfen, 59 milyon lira ödeme yaptı.



Geçtiğimiz yıl büyük tartışmalara yol açan Kadıköy’de bulunan Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı Projesi’ne Akfen Gayrimenkul ortak oldu. Dünya'da yer alan habere göre; Akfen Gayrimenkul, projeyi üstlenen Fıratcan İnşaat’ın yüzde 51’ini 59 milyon liraya satın aldı. Akfen tarafından yapılan açıklamada, yüzde 51’lik hisse Fıratcan İnşaat’ın patronu Sefa Özçelik’ten satın alındı. Yapılan açıklamada yer alan değerleme raporunda Fıratcan İnşaat’ın değeri 13.5 milyon Euro olduğu, bunun da değerinin 129 milyon liraya denk geldiği yüzde 51’lik hisse için de yaklaşık 59 milyon liralık ödeme yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Fıratcan İnşaat’ın TCDD'ye Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı Projesi’ni taahhüt etmiş olup proje kapsamında tren garı, ticaret alanı ve otopark inşa edilecektir” ifadeleri kullanıldı. 

 Akfen Gayrimenkul, Gar AVM projesine ortak oldu!

Projenin bedeli 193 milyon lira

Geçtiğimiz yıl gündemden düşmeyen projenin ihale süreci ise kamuoyunda büyük tartışmalara neden oldu. O dönemki haberlerde şirketin yetkilisi olan Sefa Özçelik’in Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Üyesi Abdurrahman Özçelik’in oğlu olduğu bilgisi paylaşılmıştı. TCDD, Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı Projesi için, Fıratcan İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş. ile anlaştı ve 29 yıllık bir anlaşmaya imza attı. Projenin maliyeti 193 milyon 794 bin lira olurken, söz konusu şirket, 4 yıllık yapım sürecinde TCDD’ye aylık 32 bin 315 TL kira ödeyecek. Bu bedel projenin tamamlanmasının ardından ise 25 yıllık işletme süreci için aylık 161 bin 574 TL olarak ödeme yapacağı kaydedilmişti. 13. İdare Mahkemesi, 8 Mayıs’ta megakentin en kıymetli bölgelerinden biri olan Söğütlüçeşme’yi gar görünümlü AVM’ye dönüştürecek imar planlarının yürütmesini durdurmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karara itirazı üzerine üst mahkeme 2 Haziran’da proje için verilen yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştı. Böylece alana gar görümlü AVM yapılmasına izin verilmişti.

 Akfen Gayrimenkul, Gar AVM projesine ortak oldu!

Akfen GYO'nun KAP açıklaması:
Satın alma işlemi için hazırlatılan değerleme raporundaki değer hesapları SPK'nın III-62.1 sayılı Sermaye Piyasasında Değerleme Standartları Tebliği ve 11.04.2019 tarih ve 21/500 sayılı ilke kararındaki Gayrimenkul Dışındaki Varlıkların Sermaye Piyasası Mevzuatı Kapsamındaki Değerlemelerinde Uyulacak Esaslar uyarınca Uluslararası Değerleme Standartları (UDS) kapsamında sağlanmıştır. Bu doğrultuda; Uluslararası Değerleme Standartları'na uygun olarak kabul görmüş İndirgenmiş Nakit Akım Yöntemi ("İNA") sonucu bulunan değer şirket değeri olarak hesaplanmıştır. Değerleme raporunda Şirketin değeri 13.750.000 EUR olarak tespit eidlmiş olup 9,415 olarak kullanılan döviz kuruna göre Şirket Değeri 129.470.000 TL'dir. Şirketin %51'i bu değer üzerinden 66.030.000 TL yapmaktadır. İşlem söz konusu değer üzerinden %11,6 iskonto uygulanarak 58.375.000 TL'den (6.200.000 EUR) gerçekleştirilmektedir. Şirket TCDD'ye Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı Projesini taahhüt etmiş olup proje kapsamında tren garı, ticaret alanı ve otopark inşa edilecektir.

Şerdil Dara Odabaşı: Söğütlüçeşme YHT Garı projesine yine itiraz edeceğiz!

Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı imar uygulaması askıya çıktı!

 


Geri Dön